Volledig scherm
Brandschade bij basisschool De Ontdekking Oosterhout, vuurwerkschade na nieuwjaarsnacht © Marcel van Dorst - Maric Media

Nog geen verdachten na onderzoek brand basisschool De Ontdekking in Oosterhout

OOSTERHOUT - Het strafrechtelijk onderzoek naar de daders die tijdens oudjaar basisschool de Ontdekking in brand staken, loopt nog steeds, maar er zijn tot nu toe geen verdachten in beeld, zo meldt de politie na vragen van deze krant. ,,Er zijn onvoldoende aanwijzingen om mensen aan te houden", aldus de politiewoordvoerder.

Onderzoeken
,,Er lopen in Oosterhout nog deelonderzoeken naar andere strafbare feiten en het zou best kunnen dat daar nog iets uitkomt. Dat zien wij vaker", aldus de politiewoordvoerder. Raadslid Clemens Piena van Gemeentebelangen wil weten welke maatregelen de gemeente heeft genomen om herhaling te voorkomen.

In een brief aan het college schrijft Piena: ,,Wij begrijpen uit gesprekken met buurtbewoners dat de groep jongeren die voor onrust heeft gezorgd weliswaar niet op heterdaad is betrapt, maar wel bekend is bij politie, jongerenwerk en betrokken ambtenaren binnen de gemeente. Welke stappen zijn er sinds Oud en Nieuw gezet om de daders te achterhalen vanuit genoemde instanties?"

Strafrechtelijk
Burgemeester Stefan Huisman gaat hier niet op in. ,,Aangezien het een strafrechtelijk onderzoek betreft, onder meer brandstichting en vernieling, worden hierover, zoals te doen gebruikelijk, geen mededelingen gedaan", zo antwoordt de burgemeester.

Piena: ,,Er is een groep jongeren die geregeld voor problemen zorgt. Daarom zetten wij nu druk en vragen aan de burgemeester wat er aan gedaan wordt. Hoe voorkom je dat deze groep groter wordt? De brand heeft de meeste aandacht gekregen, maar het probleem is veel breder." Om welke problemen het precies gaat, kan Piena niet zeggen. ,,Ik heb het niet gezien. Ik was er niet bij, maar wij krijgen signalen dat jongeren de sfeer op straat verpesten."

Speerpunt
Piena vraagt in de brief aan Huisman welke maatregelen er worden genomen om herhaling te voorkomen. Huisman vindt het 'nog te vroeg om hierover verdere mededelingen te doen' en verwijst naar het Jaarplan Integrale Veiligheid 2017. In dat jaarplan staat te lezen dat het aantal incidenten als het om jongerenoverlast gaat, is gestegen.

Ging het in 2015 nog om 225 incidenten, in 2016 is dat opgelopen tot 257 incidenten. Een stijging van bijna vijftien procent. Vandaar dat de aanpak van jeugdoverlast dit jaar in heel Oosterhout een van de speerpunten wordt.