Volledig scherm
Expositie van Barbies Foto Martijn Schraven

Nieuwe permanente expositie van Barbies in Oosterhoutse speelgoedmuseum

OOSTERHOUT - Come on Barbie let’s go party. Barbie heeft een geheel vernieuwde, permanente, expositie gekregen in het Oosterhoutse speelgoedmuseum Op Stelten. Reden voor het museum om de tienerpop afgelopen zondag feestelijk in het zonnetje te zetten.

Naar schatting kwamen 200 bezoekers kijken naar de nieuwe opstelling, pontificaal te midden van het poppenparadijs. In een serie vitrines is de ontwikkeling te zien die Barbie en haar vrienden in de afgelopen vijfenvijftig jaar doormaakte.

Levende Barbies, een prinsessenkoets en stands met barbies maakten het feest compleet. Daarnaast zat Barbiekenner Paul Bouman klaar om van huis meegenomen barbies te taxeren.

Poppen
Jacqueline Prins uit Breda heeft haar oude poppen uit de kast gehaald. ,,Heeft u het truitje gewassen?” wil Bouman weten. ,,Het lijkt een beetje van kleur verschoten.” Dat is het niet, volgens de eigenaresse die zichtbaar zuinig is geweest op haar speelgoed van vroeger.

Jacqueline Prins vindt dat de poppen lang genoeg in de kast hebben gelegen. ,,Als ik er een leuke prijs voor kan krijgen, verkoop ik ze. Mijn kleinkinderen hebben hun eigen Barbies, dus waarom nog bewaren?”

Collectie
Fransje (65) uit Rotterdam is vooral op het evenement afgekomen om te kijken naar de collectie. Als poppenliefhebster en –verzamelaar is ze fan van Barbie in het bijzonder. ,,Van mijn moeder kreeg ik ze niet vroeger. Die vond ze te wulps en te duur”, vertelt ze. ,,Dat heb ik later ruimschoots ingehaald”, voegt ze daar met een lach aan toe.”

Volgens Bob Mook van het speelgoedmuseum was een herordening van de Barbiecollectie zeer gewenst. Ongeveer 95 procent van deze collectie hadden we al. Maar door Paul Bouman aan te stellen als conservator speciaal voor onze barbies, hopen we ook echt de Barbiefreaks iets te kunnen bieden.”

Lees maandag veel meer in BN DeStem