Nieuwe Frencken is frisser, ruimer en lichter

videoOOSTERHOUT - Meer daglicht, meer frisse lucht, ruimere lokalen en een eigen elektriciteitsvoorziening dankzij 240 zonnepanelen op het dak. De 1400 leerlingen van het Mgr. Frencken College kunnen weer trots zijn op hun school. 

‘Supergezellig’

Quote

Het oogt allemaal modern en strak. Daar hou ik wel van.”

Leraar Rik Sikkema, wiskunde, future science.

,,Heel mooi en supergezellig", zegt Xanne van Gurp (15). ,,In het oude gebouw zaten we heel dicht op elkaar. Nu hebben we meer ruimte. Dat is veel prettiger", aldus Noa Bliek (12).

Gymzaal

Het schoolgebouw wordt in fases gesloopt. Telkens als er een nieuw gedeelte klaar is, kan een deel van de oudbouw plat. Maandagochtend ging de grootste nieuwe vleugel van de middelbare school voor vwo en havo open. In de nieuwbouw van zesduizend vierkante meter zijn lokalen, kantoren, de aula, het auditorium en de nieuwe gymzaal gevestigd. 

Kleiner

,,Als alles klaar is, beslaat de school 10.500 vierkante meter. Tweeduizend minder dan het oude pand", aldus hoofd bedrijfsvoering Julius de Jong. ,,Dat komt, omdat de nieuwbouw veel efficiënter is ingedeeld. In het oude gebouw zat veel loze ruimte. De kantoren zijn nu kleiner en de leslokalen groter. We hebben het onderwijs als geheel meer ruimte gegeven.” 

Lichtsterkte

Nieuwe inzichten hebben ertoe geleid dat de lokalen zowel meer daglicht en als meer elektrisch licht hebben. De Jong: ,,De lichtsterkte is nu hoger. Daarnaast wordt de lucht vaker ververst. Als er veel leerlingen in een lokaal zitten, gaat de luchtverversing eerder aan. We denken dat de scholieren zich dan langer kunnen concentreren en frisser blijven.”  

Modern

Leraar wiskunde en future science, Rik Sikkema (26), is vooral te spreken over het ontwerp van de school. ,,Het oogt allemaal modern en strak. Daar hou ik wel van. Hier en daar vind je mooi ontworpen muurschilderingen. Dat geeft wat extra's. Een groot voordeel is dat de lokalen zich allemaal aan dezelfde kant bevinden. Dan lopen de leerlingen allemaal dezelfde kant op. In het oude gedeelte kwamen leerlingenstromen elkaar tegen en dat zorgde voor opstoppingen.”

Geïsoleerd

Rond het complex wordt nog flink gebouwd. Overal zijn bouwvakkers en technici aan het werk. In de nieuwe vleugel is het rustig als de leerlingen hun lokaal hebben gevonden. De Jong: ,,Alles is supergoed geïsoleerd. Ook de ramen aan de buitenkant zijn triple glas. Daarnaast wekken we met de zonnepanelen meer dan voldoende stroom op. De verwarming is helaas nog met gas. Een warmtepomp kan hier niet, omdat we in een waterwingebied zitten.” Rector Pharailda Kokke loopt met een grote glimlach door de nieuwbouw. ,,Prachtig toch? We kunnen nu het onderwijs geven dat we graag willen. Zowel aan grote groepen als aan kleine groepjes. Daar is nu ruimte genoeg voor.” In de zomer van 2019 moet de vernieuwbouw klaar zijn.

Volledig scherm
De nieuwe vleugel van het Mgr Frenckencollege in Oosterhout werd vandaag in gebruik genomen. Na ontvangst met een oliebol namen de leerlingen direct bezit van de nieuwe aula, om vervolgens uit te waaieren naar de nieuwe lokalen in de vleugel. Foto Pix4Profs / Johan Wouters © Pix4Profs / Johan Wouters