Volledig scherm
Woningbouw. © Creative Commons

Nieuwbouw Dr. Janssenlaan Oosterhout al in 2023 klaar

OOSTERHOUT - De bewoners van 210 appartementen in de niet-gerenoveerde flat aan de Dr. Janssenlaan blijven nog 'maximaal vier jaar' in hun huidige woning. Dat zegt directeur van Thuisvester Pierre Hobbelen na vragen van BN DeStem. ,,In 2023 moet er vervangende nieuwbouw staan. Dat betekent dat we in 2022 gaan bouwen. In de periode daarvoor moet het gebouw gesloopt worden. Dus binnen nu en vier jaar moet er voor de bewoners een nieuwe woning gevonden worden. Dat gebeurt binnen het reguliere aanbod, maar wel op basis van urgentie", aldus Hobbelen.

Martijn Louwerens van GroenLinks, die aan het college vragen gesteld heeft over het onderhoud van de oude portiekflat, is verrast door het nieuws. Louwerens: ,,Dit is nog niet bekend bij de bewoners. De meeste mensen denken dat het complex pas in 2023 gesloopt wordt." Volgens Peter van Kemenade van de Huurders Vereniging Oosterhout (HVO) werd er twee weken geleden nog over 2024 gesproken als sloopdatum. Van Kemenade: ,,Het is goed dat ze de sloopdatum naar voren hebben gehaald, maar dat neemt niet weg dat de klachten blijven staan."

De bewoners hebben aan de bel getrokken bij de politiek, HVO en Thuisvester. De oude appartementen zijn koud en tochtig en dat levert schimmel op. Louwerens: ,,Ik ben ter plekke gaan kijken en ben flink wat schimmelplekken tegengekomen. Onder sommige voordeuren zitten kieren. Als de portieken worden schoongespoten, loopt het water bij de mensen onder de voordeur naar binnen."

Hobbelen herkent de kritiek: ,,De woningen passen niet meer in de huidige tijdgeest. Bewoners vinden onze onderhoudsinspanningen te beperkt. We houden de kwaliteit van de woningen op orde, maar gaan zo snel mogelijk herontwikkelen." Peter van Kemenade (HVO): ,,Er heerst bij de flatbewoners heel veel ergernis over de onduidelijkheid over de sloop in de afgelopen jaren. De flats stonden in 2002 al op de nominatie om gesloopt te worden. De andere flats in de Dr. Janssenlaan zijn goed opgeknapt, maar deze nog niet. Er is alleen summier onderhoud gedaan. Wij hebben eind deze week overleg met Thuisvester. We willen dat er iets met de klachten gedaan wordt. De woningen moeten de komende vier jaar leefbaar blijven."