Volledig scherm
Overzicht OBS De Wildschut in Gilze op de hoek Raadhuisstraat en Alphenseweg met speelplaats en pleintje. Ook enkele appartementen © Gemeente Gilze en Rijen

Nieuw uitstel bouw Wildschut mogelijk beperkt

GILZE - De start van de nieuwbouw van basisschool De Wildschut in Gilze dreigt verder uit te lopen. Twee onderzoeken laten nog op zich wachten. Toch hoopt wethouder Aletta van der Veen dat het nog net gaat lukken, zodat de school na de zomervakantie van 2020 klaar is. 

De nieuwbouw van de school is al enkele jaren vertraagd, onder meer doordat de gemeente geen overeenstemming wist te verkrijgen met pandeigenaren aan de Alphenseweg. Rechtszaken brachten uiteindelijk een beslissing. Daardoor is de school de laatste in de gemeente die wordt vernieuwd. Tot grote teleurstelling van schooldirectie en de overkoepelende stichting Tangent. Leerlingen voerden zelfs actie om versneld in een nieuw gebouw te mogen gaan beginnen. 

Bijdragen

De vertraging leverde nieuwe problemen op. Omdat de economie snel aantrok vlogen de prijzen fors omhoog  Daardoor moest de gemeente opeens circa 1,5 miljoen euro extra bijdragen.  Bezuinigingen en nieuwe berekeningen  brachten wel enig soelaas. 

Discussie

Wel ontstond tussen aannemer en gemeente/Tangent discussie over de bijdrage voor de kosten van duurzame installaties als verwarming en warmte/koudeopslag. Volgens wethouder Aletta van der Veen is dat nu nog niet definitief afgekaart. ,,Als je de school vraagt mee te investeren in meer rendabele voorzieningen dan begrijp ik dat zij zeker willen weten wat dat oplevert. Dat wordt nog bekeken. Ik hoop zo snel mogelijk akkoord te krijgen. Ik wil pas naar de raad met een aanvullend krediet als de hoogte definitief is vastgesteld.”

Vleermuizen

Het wachten is ook nog op definitieve uitslagen van het onderzoek naar vleermuizen.  Deze duren nog tot 15 juli. ,,De voortekenen zijn voorzichtig positief. Er zijn (nog) geen kraamverblijfplaatsen van vleermuizen gevonden. Ook de sloop van de bedrijfspanden aan de Alphenseweg is wat vertraagd. Hier is mogelijk sprake van een kauwennest. Dat middendeel zou gesloopt moeten worden om een kiss-and-ride zone mogelijk te maken. 

Van der Veen hoopte op de vertraging enige tijd terug te winnen door eind deze maand te beginnen met slopen van het voorste gedeelte van de school. Maar uit oogpunt van veiligheid is de hoop dat dit in de zomervakantie alsnog kan. De planning is nu dat de raad in september het krediet kan vaststellen.