Volledig scherm
PREMIUM
Pix4Profs-Ron Magielse wethouder sandra diepstraten bij de spoorwegovergang waarvoor (na een jaar of 13 onderzoeken) plannen zijn om over een paar jaar een tunnel onder het spoor te laten lopen. © Pix4Profs-Ron Magielse

Nieuw plan tunnel spoorzone Rijen wordt in september in de Raadscommissie Ruimte besproken

RIJEN - De gemeenteraad van Gilze en Rijen mag binnenkort stemmen over het plan rond de spoorzone in Rijen. Daar gaat de onderdoorgang deel van uitmaken. Volgens het laatste voorstel wordt die niet ingericht als een zogeheten auto-te-gast tunnel. Die optie zou niet veilig genoeg zijn, aldus wethouder Sandra Diepstraten.

Het plan dat nu voorligt gaat uit van een inrichting als 'woonstraat'. Geen fietspaden gescheiden door een smalle middenstrook waar ook auto's mogen rijden, maar een rijbaan voor beide soorten voertuigen. Auto-te-gast zou zorgen voor schijnveiligheid. Het voorstel is de uitkomst van een onderzoek dat Accent Adviseurs op verzoek van de gemeenteraad gedaan heeft. Daaruit is gebleken dat een tunnel inderdaad veilig is, en dat die grotendeels ingepast kan worden in de huidige situatie. Wel moeten, zoals bekend, ten zuiden van het spoor aan de Julianastraat dertien woningen gesloopt worden. Twee woningen aan de Stationsstraat moeten met de auto bereikbaar blijven.