Volledig scherm
Jelle Steendam is de kleinzoon van kunstenaar Niel Steenbergen uit Oosterhout, die 50 jaar geleden het Abrahambeeld maakte. © Foto Raphael Drent

'Nieuw Abrahambeeld wordt een exacte kopie'

OOSTERHOUT - Al een tijdje moeten de Oosterhouters het zonder hun vertrouwde Abrahambeeld stellen. Donderdag 6 juli werd het beeld, gemaakt door de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen (1911-1997), van zijn plek bij het Slotpark gelicht. Er wordt een replica gemaakt, die het origineel gaat vervangen.

Jelle Steendam, kleinzoon van Niel Steenbergen en als kunstenaar in diens voetsporen getreden, maakt het nieuwe Abrahambeeld. In zijn atelier in het Gelderse dorp Varik, aan de Waal en onder de rook van Geldermalsen, staat de oude Abraham als voorbeeld voor de replica. ,,Het nieuwe beeld moet een exacte kopie worden, en ook uit steen gehouwen. Daar gebruik ik een punteerpasser voor. Dat is nogal een technisch verhaal, maar daar kun je alles heel precies mee opmeten."

Volledig scherm
Op 6 juli werd het oude Abrahambeeld van zijn sokkel bij het Slotpark getild. © Gerard Oomen

Het reliëf van het oude beeld is ver verdwenen, omdat kalksteen relatief zacht is en het weer, in de halve eeuw dat het Abrahambeeld op zijn sokkel stond, zijn eroderende werk gedaan heeft.

,,Het beeld werd ook elk jaar met een hogedrukspuit schoongemaakt. Tja, dan springen er stukjes af en blijft er uiteindelijk steeds minder van over", legt Steendam uit. ,,Voor het nieuwe beeld gebruik ik trachiet. Deze natuursteen is harder en duurzamer, en qua kleur komt het overeen met het origineel." 

Steendam hoopt het beeld binnen enkele weken klaar te hebben. ,,De deadline ligt ergens op eind augustus, begin september, maar ik wil het beeld op 14 augustus al klaar hebben. Dan kan het weer terug naar Oosterhout, op de oorspronkelijke sokkel, want ik wil zo weinig mogelijk veranderen. Die sokkel is overigens van beton."

Gerard Oomen van de Oosterhoutse Abrahamdag is blij met het nieuwe Abrahambeeld. Eigenlijk heeft hij als voorzitter van de Abrahamdag al afscheid genomen: ,,Maar dit wilde ik nog meemaken. De onthulling is gepland op 2 september. Dat is ruim voor de Abrahamdag op 2 oktober."

De Abrahamdag bestaat nu 55 jaar. Oomen was de vierde voorzitter. Hij wordt opgevolgd door Wim van Neutegem. Het Abrahambeeld speelt een cruciale rol bij de Oosterhoutse Abrahamdag, die inmiddels op de lijst van immaterieel erfgoed staat.

,,Het Abrahambeeld is vijftig jaar oud. Het is gemaakt uit steen dat afkomstig is van de voormalige kerk van Catharinadal. Je kunt aan de rug van het oude beeld nog zien dat daar een balk heeft gezeten. Dat is toen netjes opgevuld", zegt Oomen, die inmiddels ook kan vertellen wat er met het oude beeld gaat gebeuren. ,,Het origineel gaat terug naar de zusters van Catharinadal. Die zijn daar heel gelukkig mee."

Oomen was erbij toen het origineel begin deze maand van zijn plek werd gehaald: ,,Die sokkel! Daar kwam gewoon geen eind aan! Het gedeelte onder de grond is net zo groot als het deel erboven", roept hij nog steeds met verbazing uit. ,,Ze hebben het in een dieplader moeten vervoeren naar het atelier van Jelle Steendam."

Steendam vindt het fantastisch om het beeld van zijn grootvader opnieuw te maken: ,,Ik heb wel vaker werk van opa onder handen gehad; da's écht heel mooi om te doen."