‘Natuur kan heel goed overweg met stikstof’
BoerenpraatMADE - Erik van Oosterhout schrijft elke drie weken over het leven op de boerderij. Deze week vertelt hij over stikstof in de natuur. ,,De doelen die we moeten halen zijn in veel gevallen onrealistisch.”
Covid beheerst al meer dan een jaar het nieuws, maar op een goede tweede plek komt stikstof. Beide ontwrichten de samenleving, al hebben de meeste mensen daar op stikstofgebied nog niet zoveel gevoel bij. Wij op de boerderij wel. Omdat we al sinds begin jaren negentig stikstofuitstoot beperkende maatregelen hebben in de agrarische sector, is iedere kilo in beeld. Bij andere sectoren is dat veel minder of helemaal niet het geval.
Groen voor grijs
Maar ook dat komt meer en meer. Telkens als er ergens iets vergund moet worden, zoekt men de kilo’s in de landbouw. Dat hiermee appels en peren vergeleken worden, gaat aan men al helemaal voorbij. Groene stikstof die in de landbouw in de kringloop hoort, wordt ingeruild voor grijze stikstof uit andere sectoren zonder kringloop.
Telkens als er ergens iets vergund moet worden, zoekt men de kilo’s in de landbouw
Dit gebeurt allemaal omdat we ‘de natuur’ willen beschermen. De belangrijkste vraag daarin is wat de natuur is. Natuur kan heel goed overweg met stikstof: het is de belangrijkste bouwstof van groene planten. Een zeer klein aantal planten kan de concurrentie met de groenere soorten niet aan. Volgens de geschiedenisboeken kwamen deze planten vroeger wel op grotere schaal voor. Dat is logisch, want toen was Nederland minder vol met huizen, industriegebieden en infrastructuur en waren er arme zandgebieden.
Opleiding natuurbeheer
Maar dat is nu allemaal anders. Ruim de helft van ons bedrijf bestaat uit gronden, waarvan wij het beheer uitvoeren voor een natuurorganisatie. Alhoewel we dat al heel veel jaren doen, is er altijd ruimte voor verbetering. Daarom heb ik de afgelopen drie jaar de opleiding ‘Natuurbeheer en Ondernemerschap’ gevolgd. Daarvoor heb ik een natuurbedrijfsplan geschreven en verdedigd. Als professioneel natuurondernemer mag ik meer zelfstandige beslissingen nemen in het beheer.
So far so good, maar dan komt het lastige. De doelen die we moeten halen zijn in veel gevallen onrealistisch. Een voormalig rijk weidevogelgebied moet volgens het doeltype verschraald worden voor zeldzame planten. Het extensieve maaibeheer, dat bij verschralen past, heeft alle weidevogels doen besluiten hun heil elders te zoeken. Weidevogels zoeken juist voedsel. Een verlies-verlies situatie.
We beheren veel gronden ten noorden van Breda waar we gelukkig wel jongvee mogen weiden, afgewisseld met een gevarieerd maaibeleid. Grote waardering door de vele mensen die wandelen en fietsen in het gebied. Rijke en stikstofminnende natuur is gewoon ook heel mooi!
We beheren veel gronden ten noorden van Breda waar we gelukkig wel jongvee mogen weiden
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opvang aan Elschot positief ontvangen, maar er zijn ook tegengeluiden: ‘We moeten zorgen wegnemen’
OOSTERHOUT - De inloopavond over de opvang van 74 jonge vluchtelingen in een voormalig kantoorpand aan de Elschot in Oosterhout verliep maandagavond rustig. Er kwam een dertigtal bezoekers op af. Mensen reageren, liefst anoniem, overwegend positief. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Boerenpraat
Kraamtijd op de boerderij: zo gaat het eraan toe
MADE - Elke drie weken schrijft Lisette van Oosterhout over het leven over de boerderij. Deze week heeft ze het over de kraamtijd op de boerderij. ,,Voordat we klaar waren met melken, ging de volgende vakantievierder aan het puffen: Babs nummer 16 kwam vlot ter wereld. Toppie!” -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
-
Boerenpraat
‘Boeren zijn veelvuldig in het nieuws’
MADE - Erik van Oosterhout schrijft elke drie weken over het leven op de boerderij. Deze week vertelt hij over de oprichting van Farmers Defence Force. ,,Er is niks radicaals aan, het is gewoon de boer uit uw dorp.” -
-
-
Boerenpraat
‘De koeien gaan pas naar buiten als er voldoende gras is’
MADE - Erik van Oosterhout schrijft elke drie weken over het leven op de boerderij. Deze week legt hij uit waarom de koeien nog niet meteen naar buiten gaan als het mooi weer is en wat dan wél het geschikte moment is. -
Column boerenpraat
Een koud kunstje: zo voorkomt Erik van Oosterhout dat zijn koeien gestolen worden
MADE - Erik van Oosterhout schrijft elke drie weken over het leven op de boerderij. Deze week legt hij uit hoe hij zorgt dat hij zijn koeien uit elkaar kan houden én ze niet gestolen worden.