Volledig scherm
Harrie Muskens tijdens zijn laatste dienst als dirigent van het Lambertuskoor in Etten-Leur. © Jeroen Jongeneelen

Muzikale duizendpoot Harrie Muskens uit Raamsdonk overleden

RAAMSDONK – De kerk en muziek, Harrie Muskens’ voornaamste interesses, hielden hem tot op hoge leeftijd bezig. Het leverde de afgelopen maandag overleden Raamsdonker (80) in 2013 zelfs een onderscheiding op van Paus Franciscus.

Uit handen van bisschop Liesen werd Muskens in de Antoniuskathedraal in Breda geridderd in de Orde van Sint Silvester. De Orde van Sint Silvester wordt verleend aan personen die zich in diocesaan of regionaal verband bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor geloof en kerk.

Muskens, een broer van oud-bisschop Tiny Muskens, had grote verdiensten in het bisdom Breda en daarbuiten op het gebied van jeugd en (kerk-)muziek. Naast dat hij van 1994 tot 2014 dirigent van het koor van de H. Lambertuskerk in Etten-Leur was, was een van zijn grootste verdiensten op landelijk (en internationaal) vlak de oprichting van de Documentatie Nederlandstalige Kerkmuziek. 

Veelzijdig

Daarbuiten ijverde hij voor meer muziek en in het bijzonder zingen op school. „Taal en rekenen zijn hartstikke belangrijk, maar er zijn ook andere dingen die je moet leren en die ervoor zorgen dat je later gelukkig bent”, sprak hij nog in 2016. Muskens gold als een vraagbaak voor dirigenten en leerkrachten. 

Muskens was directeur van de muziekschool, stond in de jaren 60 aan de wieg van oratoriumvereniging Cantate Corde, was in de jaren 70 onder meer gemeenteraadslid in Raamsdonk en in 1985 initiatiefnemer tot de oprichting van schuttersgilde Sint Bavo.

Komende vrijdag wordt afscheid genomen van Muskens in de Bavokerk in Raamsdonk. 

  1. Drankenhandel geraffineerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Drankenhan­del geraffi­neerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd

    Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist. De Dongense vrouw van S. (52) hoorde vier weken tegen zich eisen.