Motorzegening Made: ‘Je moet af en toe een knipoog naar boven geven om te danken voor een goede afloop’

VIDEOMADE - Kerkklokken luiden en motoren ronken voor de H. Bernarduskerk. Tientallen rijders en hun motoren worden zondag gezegend door pastoor Vincent Schoenmaker en koster Kees Kooiman voor een behouden reis.

,,Als het water maar warm is”, grapt een aanwezige motorrijder. Het is nogal fris aan de start van dit motorseizoen, maar John en Layka van Dongen zijn al lang blij dat het niet regent vandaag. De eigenaren van café De Tijd organiseren voor de achtste keer de motorzegening.

Met bemoedigende woorden en besprenkeld met het heilige water worden de motoristen door pastoor Schoenmaker het seizoen ingestuurd. ,,Het is een soort bijgeloof, want als motorrijder moet je af en toe echt een knipoog naar boven geven om te danken voor een goede afloop”, zegt John.

Volledig scherm
Drukte op het plein achter café De Tijd © Caroline Van Schubert

Zegeningen voor een behouden rit, maar wellicht ook reiniging van het geweten? Niet nodig, want de beruchte motorclubs komen hier niet volgens John. “Daarom noemen we het bewust ook geen motorevenement, maar een zegening. Zo hou je de slechten wel buiten de deur, want die hebben hier geen interesse in.”

Nieuwsgierige blikken

Kees van der Pijl, lid van Trikeclub 3Wheels, vindt dat hij er de laatste jaren wel meer op aangekeken wordt dat hij lid is van een club. ,,Dit doet het ‘m he”, zegt hij terwijl hij naar zijn leren vest vol met patches wijst. “Als ik deze draag, levert dat heel wat nieuwsgierige blikken op. Maar je moet erboven staan. Bovendien rijden wij een driewieler, dat is anders.”

Het is feeststemming vandaag, want met de achtste editie en motoristen uit het hele land stijgt ook het reüniegehalte. “Voor mij heeft het geen religieuze inslag hoor”, zegt rijder Roland van Lier uit Waalwijk. “Ik kom hier al jaren. Het is gezellig om samen te komen zo aan het begin van het seizoen.”

Na de zegening rijden de motoristen gezamenlijk hun eerste ronde door de omgeving. Veiligheid blijft een belangrijk punt, want juist aan het begin van het seizoen gebeuren de meeste ongelukken, blijkt uit eerder onderzoek van deze krant en verkeerskundig ict-bureau VIA. “Toch vaak overmoed”, denkt John. “De motoren hebben heel de winter stilgestaan, dus moet je zorgen dat hij technisch weer in orde is. Zelf heb je ook een tijdje niet gereden, dus moet je rustig aan doen om het gevoel weer terug te krijgen.”

Volledig scherm
Motoren, buggy's, driewielers en ook solexen worden gezegend door pastoor Vincent Schoenmaker © Caroline Van Schubert