!!!Morgenochtend publiceren!!! 'Wij zijn clubmensen'

West-Brabantse voetbalverenigingen komen in de problemen door een tekort aan vrijwilligers. Ruim 58 procent heeft er nu al te weinig of teert op de gepensioneerde generatie clubmensen. "Zonder vrijwilligers geen bestaansrecht."

BN DeStem sprak 96 voetbalclubs in West-Brabant over de vrijwilligers. 56 voorzitters en bestuursleden gaven aan problemen te hebben met het vinden van deze mensen. Dat zorgt voor serieuze gaten.

Vijf uitspraken van voorzitters:

Henk Brinkman (WHS): “Als jij nog een touringcar met vrijwilligers hebt, houd ik me aanbevolen. Door het tekort kan een club minder activiteiten organiseren en bijvoorbeeld nauwelijks tijd steken in het onderhouden van de kleedkamers.”

Peter Nieuwlaat (TVC Breda): “Sommige teams kunnen bij ons zelfs niet aan het seizoen beginnen, omdat niemand zich als begeleider aanbiedt. Ouders zetten hun kind voor de wedstrijd bij de poort af en beschouwen de club als een soort kinderdagverblijf.”

Gino Seesing (vv Welberg): “Bij ons is het absoluut geen probleem om vrijwilligers te vinden. De kleedkamers en kantine zijn zelfs geheel gebouwd door die mensen. Dat heeft te maken met de binding binnen een dorp.”

Ruud Wiekema (vv Baronie): “Het probleem wordt steeds groter. Na het sporten houden mensen het voor gezien. De contributie flink verhogen is misschien een botte manier, maar het kan de leden wel wakker schudden.”

Peter Muller (RKVV Roosendaal): “Wij werken sinds oktober op dit vlak samen met onze hoofdsponsor, het re-integratiebedrijf Innovium, de gemeente en het UWV. Wij laten langdurig werklozen bij ons vrijwilligerstaken oppakken. De ene is gekwalificeerd trainer en assisteert bij trainingen, de ander helpt op het secretariaat of in de schoonmaak en het klussen. De eerste ervaringen zijn positief. We hebben nu vijf mensen die via deze pilot voor ons werken, hopelijk worden dat er twintig.”