Volledig scherm
PREMIUM
Bart van der Ven woont aan de Julianastraat in Rijen op een steenworp afstand van het spoor, en heeft veel last van trillingen. Eerder onderzoek van ProRail wees uit dat een bepaalde locomotief in combinatie met goederenvervoer en een hoge snelheid veel overlast veroorzaakte. Nu plaatst ProRail kunststof wiggen tussen de rails en de liggers. © Pix4Profs / Johan Wouters

Mogelijk oplossing voor trillingen treinen in Dorst en Rijen

videoDORST/RIJEN - ProRail gaat een succesvol verlopen proef tegen trillingen door treinen in Dorst verder uitbreiden naar vijf overwegen. In Dorst, Rijen en Oisterwijk komen in februari al zogeheten ShimLifts. Dat is een kunststof wig die tussen de spoorrail en de dwarsligger wordt geschoven en zo een dempende werking heeft. In Dorst is een forse afname van trillingen gemeten.  

Eind vorig jaar heeft ProRail in Dorst op een van de hoeken van de spoorwegovergang Spoorstraat/Wethouder van Dijklaan een plastic wig laten plaatsen. Het initiatief kwam van KamPa BV, dat de ShimLift heeft ontwikkeld, in samenwerking met bouwconcern BAM en ingenieursbureau Movares. 

  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.