Volledig scherm
Woonwagenbewoners tijdens de demonstratie eerder dit jaar. © Casper van Aggelen/Pix4Profs

Mogelijk meer standplaatsen voor woonwagens in Oosterhout

OOSTERHOUT - Oosterhout krijgt mogelijk meer standplaatsen voor woonwagens. De gemeente en woningcoöperatie Thuisvester gaan de komende tijd onderzoeken of de bestaande kampen met ‘enkele’ plekken uit kunnen breiden. Woonwagenbewoners, die in april nog demonstreerden voor extra standplaatsen, noemen het voornemen ‘een stap in de goede richting’. 

Oosterhout telt op dit moment 25 standplaatsen verdeeld over twee kampen: aan de Rietbeemd en aan de Beneluxweg (zie kaart hieronder). Te weinig, meent een groep woonwagenbewoners die in actie kwam. Zij zijn opgegroeid op het kamp, maar wonen nu noodgedwongen in huizen. 

Negentiende wachtenden 

Uit een nader onderzoek van de gemeente blijkt dat Thuisvester - eigenaar van de gronden - een lijst met negentien wachtenden heeft én dat de doorstroming beperkt is. 

Dit strookt niet met de richtlijnen vanuit het ministerie, die bepalen dat een woningzoekende binnen een ‘redelijke termijn’ kans moet hebben op een woonwagenstandplaats.

Daarom heeft Oosterhout nu het voornemen om de Rietbeemd en de Beneluxweg met ‘enkele plaatsen’ uit te breiden. Het exacte aantal wordt volgens een gemeentewoordvoerder ‘nader bekeken’. 

Aantal plaatsen nog niet bekend

De uitwerking van dit plan gebeurt in samenspraak met de gezinnen die het verzoek hebben ingediend en de directe buren. Na de uitbreiding blijft er alsnog een wachtlijst bestaan, geeft de persvoorlichter toe: ,,Overigens net als voor overige woningzoekenden.” Ook dit is volgens haar nog onderwerp van gesprek. 

(Tekst gaat verder onder de kaart)

Hendrik Bohets, woordvoerder van de woonwagenbewoners, noemt het voornemen van de gemeente ‘een stap in de goede richting’. ,,Hier zijn we voor gaan demonstreren.” Wel is het, zegt hij, afwachten om hoeveel plekken het gaat en op welke termijn deze gecreëerd worden. 

Hebben we straks wél een plek?

Volledig scherm
Woonwagenbewoners tijdens de demonstratie eerder dit jaar. © Casper van Aggelen/Pix4Profs

De demonstranten mikken volgens hem op negen extra plaatsen. ,,Als die er komen, is de vraag ook nog: wie krijgt er een? Wij hebben dit met een groep teweeggebracht, maar niet iedereen van ons staat hoog op de wachtlijst. Hebben we dan straks wel een plek?”

Met 1740 standplaatsen is Brabant de provincie die het meeste aantal woonwagenbewoners herbergt. Het tekort aan plaatsen speelt echter in heel Nederland; in 2009 werd het aantal al op drieduizend geschat. Sinds vorig jaar wordt de woonwagencultuur meer beschermd. 

Sommige plaatsen - dit geldt volgens de gemeente niet voor Oosterhout - voerden tot dan toe een uitsterfbeleid: vrijkomende standplaatsen werden verwijderd. De minister bepaalde dat hieraan een eind moest komen; gemeenten moeten voor voldoende plekken zorgen.