Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens een open dag op het azc Gilze kan iedereen kennis maken met asielzoekers en waar ze mee te maken krijgen. Enkele van de gezinnen konden met steun van moeders uit Gilze een beroep doen op het kinderpardon. © Peter Ullenbroeck

Moeders uit Gilze betalen samen aanvraag kinderpardon voor 13 gezinnen

GILZE - Moeders in Gilze hebben geld ingezameld zodat in totaal dertien gezinnen een kinderpardon konden aanvragen. Het begon met één gezin met zes kinderen, dat al elf jaar in het azc verblijft en in totaal werd 6.000 euro opgehaald. Een aanvraag kost 164 euro per kind. En de aanvraag is gelukt. Het in Gilze geïntegreerde gezin mag blijven, maar moet mogelijk naar elders verhuizen. Dat begrijpen de moeders niet. 

Toen begin dit jaar een beroep op kinderpardon eenmalig werd toegestaan, was in Gilze al duidelijk hoe er over gedacht werd. Het dorp met een van de drie grootste asielzoekerscentra van Nederland kent de verhalen van vluchtelingen van dichtbij. Sommige gezinnen wonen al meer dan tien jaar in azc Gilze, hopend op een verblijfsvergunning. Ouders en kinderen draaien deels mee in de Gilzese samenleving, ze sporten er, vieren carnaval, doen vrijwilligerswerk. Kinderen gaan naar school en hebben vriendjes.