De Amercentrale in Geertruidenberg.
Volledig scherm
De Amercentrale in Geertruidenberg. © Sjoerd Marcelissen

Minister wil kolencentrales sluiten door verbod, gevolgen voor Amercentrale in Geertruidenberg onbekend

GEERTRUIDENBERG - De sluiting van de laatste kolencentrales in Nederland is het beste te bereiken door een verbod op het gebruik van kolen voor de productie van elektriciteit. Die maatregel ligt het meest voor de hand en is het meest geschikte middel. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) woensdag aan de Tweede Kamer. 

Of dit gevolgen heeft voor de Amercentrale in Geertruidenberg is onbekend: daar wordt momenteel alles in gereedheid gebracht om biomassa mee te stoken. "Ik heb de brief van de staatssecretaris gelezen, maar er is nog geen uitwerking", reageert Adriaan van der Maarel namens RWE, eigenaar van de Amercentrale. "Dus we hebben geen idee wat dit betekent. We gaan daarover graag het gesprek aan."

Dicht in 2030

Wiebes komt begin 2018 met een verdere uitwerking. De minister benadrukt dat zo'n stap nogal ingrijpend is voor de eigenaren van de kolencentrales. Hij vindt een zorgvuldige voorbereiding van het besluit dan ook van het grootste belang. Begin 2018 komt hij met een verdere uitwerking. Het kabinet wil dat de centrales uiterlijk in 2030 dicht zijn. Zo moet de uitstoot van het milieuvervuilende CO2 worden teruggedrongen.

Goed nieuws

Greenpeace is blij met de boodschap van Wiebes. ,,Een dergelijke sluitingswet geeft alle partijen duidelijkheid, maar veel hangt af van de sluitingsdatum. Sluiting pas in 2030 zorgt voor onnodig vele miljoenen tonnen extra CO2 in de lucht, terwijl het klimaat al razendsnel verandert. Snelle sluiting van kolencentrales is goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van alle Nederlanders", aldus Willem Wiskerke (Greenpeace).

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement