Volledig scherm
Eenzame ouderen die zelfstandig wonen kunnen via een zorgprofessional aangemeld worden bij Met je hart. Op de landelijke site van de stichting staat meer informatie. © ANP XTRA

Met je hart tegen eenzaamheid ouderen ook in Gilze en Rijen

RIJEN/DONGEN - De start van Stichting Met je hart tegen eenzaamheid van ouderen in Gilze en Rijen was deze week veelbelovend. ,,Met 22 belangstellenden was de opkomst groot”, zegt Sabine Pool van de stichting. 

Met je hart verzorgt activiteiten voor kwetsbare ouderen die zelfstandig wonen. De stichting werkt samen met restaurants, bedrijven en zorginstellingen. Al 2400 ouderen in Nederland zijn aangesloten die in groepjes van acht activiteiten ondernemen. Zij komen meestal via een zorgmedewerker van huisarts tot fysiotherapeut bij de stichting terecht. 

Hapje eten

,,In een gesprekje kijkt de stichting in welk  groepje ze passen om samen regelmatig een hapje te eten of iets te ondernemen”, zegt directeur Ingrid Langen van Culturele Centra Gilze en Rijen (CCGR) die ook met VIPvoorelkaar samenwerkt. In dertig gemeenten is al een Kern, waaronder Breda en Tilburg. 

,,Bij ons bestaat al een Met je hart kern, die 105 ouderen regelmatig bij elkaar brengt", vertelt Lisette Veenstra van de Dongense kern. ,,Hieruit zijn gezellige groepjes en mooie vriendschappen ontstaan. Kwetsbaarheid gaat bij ons voor leeftijd. We hebben ook een groepje van 57-67 jaar. Ook daar bestaat eenzaamheid.”

Restaurants

De projecten worden betaald door gasten van deelnemende lokale restaurants. Zes weken per jaar vragen ze met de actie EET met je hart een vrijwillige bijdrage van 1 euro aan hun gasten tegen eenzaamheid bij lokale ouderen. Ook kunnen ze zelf een lunch aanbieden of sponsoren. Langen: ,,De eerste vrijwilligers en deelnemers hebben zich gemeld.”