Volledig scherm
De 380KV elektriciteitsmasten langs de A17. © Marcel Otterspeer

Meest Milieuvriendelijke 380 kV-lijn valt niet te bepalen

DEN HAAG - Van de vier hoogspanningsroutes die nog in de race zijn voor de nieuwe 380 kV-lijn door West-Brabant valt er niet een tracé aan te wijzen als het meest milieuvriendelijke. Tot die conclusie komt ingenieursbureau Tauw na een onderzoek naar de effecten op het milieu en leefomgeving van het nieuw te bouwen 380 kV-tracé.  ,,Er is niet één alternatief aan te wijzen dat voor alle milieuthema’s het gunstigst is", zo schrijven de onderzoekers in het maandag vrijgegeven rapport.

Volgens woordvoerder Eefje van Gorp van TenneT is het rapport bedoeld voor alle geïnteresseerden, maar ook vooral voor de bestuurders van de 19 gemeentes in West-Brabant, de provincie en de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Van Gorp: ,,Zij gebruiken de informatie om straks een goede keuze voor een van de tracés te maken." Zo valt bijvoorbeeld te lezen hoe de magneetveldzones bij iedere lijn uitpakken en hoeveel natuurgebieden er geraakt worden. 

Hoewel de meest milieuvriendelijke route door West-Brabant niet valt vast te stellen, is er volgens Tauw genoeg milieu-informatie bij elkaar gebracht om de beste route tussen Rilland naar Tilburg te kiezen. Er wordt straks onder meer een afweging gemaakt tussen de aspecten milieu, leefomgeving, aantal woonhuizen binnen de magneetzones, kosten, nettechniek en lokale gevolgen. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement