Volledig scherm
© Thinkstock

Meer keuzes voor huishoudelijke hulp in Oosterhout

OOSTERHOUT - Wie huishoudelijke hulp krijgt, kan voortaan kiezen uit veel meer aanbieders in de regio. Die afspraak hebben de gemeenten Drimmelen, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem en Geertruidenberg met zestien zorgaanbieders gemaakt voor het jaar 2017.

Voor Geertruidenberg en Drimmelen geldt bijvoorbeeld dat inwoners zestien keuzemogelijkheden krijgen.

Nu zijn dat er vier. Iemand uit Raamsdonksveer kan ook voor bijvoorbeeld een aanbieder uit Oosterhout kiezen. "Nieuwe cliënten krijgen die opties voorgelegd. De huidige cliënten kunnen als ze tevreden zijn gewoon bij hun zorgaanbieder blijven. Mochten ze willen overstappen, dan moet dat via de gemeente", verklaart wethouder Adriaan de Jongh (CDA).

De keuzevrijheid kan ook leiden tot concurrentie tussen de zorgaanbieders. "Het is bedoeld om ze scherp te houden", erkent De Jongh. "Maar concurrentie moet er alleen zijn op het gebied van kwaliteit. Tegelijkertijd wordt hun werkgebied groter."

Voor Oosterhouters wordt de situatie sowieso al compleet nieuw. Die gemeente had eerst de huishoudelijke hulp geschrapt, maar werd door de rechter teruggefloten.