Volledig scherm
© Martin Ommering

Meer geld nodig voor riolering Waalwijk

WAALWIJK - Hogere temperaturen, meer regen. Steeds meer water moet worden afgevoerd waardoor de riolering meer belast wordt. Daarom gaat de gemeente Waalwijk volgend jaar de rioleringsbelasting met 22 euro verhogen, een stijging van 18 procent.

"Dit kon niet anders", zegt wethouder Jan van Groos. Ook de OZB voor huiseigenaren stijgt licht, blijkt uit de gemeentelijke begroting.

Daartegenover staat dat de gemeente wel een nieuw contract heeft getekend met een afvalverwerker. Niet Attero, maar Sita gaat vanaf komend jaar het vuil ophalen. Tegen een voordeliger tarief. Per saldo stijgen de lasten per huishouden met 1 procent.

Voor komend jaar staat er een aantal grote projecten op het programma. Zo wordt er een nieuwe brandweerkazerne gebouwd in Waalwijk, gaat kinderboerderij 't Erf uitbreiden en wordt zwembad Zidewinde in Sprang-Capelle opgeknapt. Ook wordt een ton uitgetrokken voor integratie van vluchtelingen en is er een speciaal programma voor cultuuronderwijs voor basisscholen opgezet (25.000 euro).

Dit jaar staat de gemeente Waalwijk op de 43ste plaats van goedkoopste gemeenten in Nederland voor een meerpersoonshuishouden, blijkt uit cijfers van onderzoekscentrum COELO. Vorig jaar was dat nog op plek 76. Heusden staat daarentegen iets hoger, op plaats 31. Loon op Zand staat fors lager, op 299. Op de ranglijst staan 396 gemeenten.