Volledig scherm
De pijlwagen belandde op zijn kant. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Meer auto's weginspecteurs aangereden: zorgelijke ontwikkeling

DEN HAAG - In 2018 zijn 18 auto’s van weginspecteurs aangereden terwijl zij een incident aan het afhandelen waren. Dat zijn er zes meer dan een jaar eerder. Rijkswaterstaat spreekt van een zorgelijke ontwikkeling en roept weggebruikers op altijd alert te zijn. De dienst benadrukt dat een rood kruis boven de weg er nooit voor niets staat.

Het negeren van rode kruizen is al langer een probleem. Daarom zijn er op bijna veertig plekken langs de wegen borden neergezet met de tekst ‘Bij rood kruis: rijstrook DICHT’. Ook controleert de politie er scherp op en hebben vijftig weginspecteurs de bevoegdheid gekregen om boetes uit te delen voor het negeren van een rood kruis. In 2018 werd daarvoor een recordaantal van 1500 boetes uitgeschreven, 40 procent meer dan in 2017. De boete bedraagt 230 euro.

Zaterdag ging het nog op een dergelijke manier mis bij Raamsdonksveer. Daar ramde een auto een pijlwagen van wegwerkers van Rijkswaterstaat. Die wagen stond op de vluchtstrook van de A59 om verkeer te waarschuwen voor werkzaamheden verderop. Er raakte één vrouw gewond. In september ging het nog ernstiger mis. Toen verongelukte een 58-jarige vrachtwagenchauffeur uit Boxmeer toen hij op de A73 ter hoogte van Swalmen tegen een pijlwagen reed. Hij werkte als uitzendkracht voor een transportbedrijf uit Elsendorp.