Volledig scherm
Rechtbank. © ANP

'Meedogenloze' 16-jarige woningovervaller uit Oosterhout krijgt jeugddetentie

OOSTERHOUT - De nu 16-jarige Oosterhouter O. el B. is voor het plegen van twee woningovervallen veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest doorbracht. Ook moet hij een van zijn slachtoffers een schadevergoeding van ruim vierduizend euro betalen. 

O. pleegde de overvallen tezamen met een neef en een derde - inmiddels al veroordeelde jongeman. De neef, H. el B. (17) uit Oosterhout, moet nog terechtstaan. Hij wordt gelinkt aan een derde overval, in december gepleegd op een echtpaar in hun woning aan de Spank in Breda. 

Lafhartig
Volgens de rechtbank heeft het drietal zich schuldig gemaakt aan twee zeer lafhartige en bijzonder ernstige woningovervallen. "Telkens waren het de bejaarde bewoners die het slachtoffer zijn geworden van het meedogenloos handelen van verdachte en zijn medeverdachten." 

De slachtoffers werden met grof geweld overvallen, geslagen en met de dood bedreigd. Een bejaarde vrouw aan de Maalsteen in Oosterhout werd in februari vorig jaar onder meer over de grond gesleurd en in het gezicht gesneden. Met gebruik van haar auto werd geld gepind waarna haar gezegd werd: 'Bedankt voor de 1250 euro, uw auto rijdt lekker.' 

Het toont volgens de rechters de koelbloedigheid aan waarmee het drietal te werk ging. Ook een bejaard echtpaar aan de Slotlaan in Oosterhout viel, in maart vorig jaar, ten prooi aan de drie overvallers. 

Geweld
De rechtbank: "Gewapend, vermomd en met toepassing van geweld hebben zij zich toegang verschaft tot de woningen van de slachtoffers. Eenmaal binnen hebben zij zich, zonder enige vorm van gevoel voor de slachtoffers, gericht op goederen van waarde. Ook werden de pinpassen meegenomen en werden de slachtoffers gedwongen de pincodes prijs te geven. Het is zonder twijfel een bijzonder traumatische ervaring voor de slachtoffers", oordeelt de rechtbank.

De verdediging van El B. voerde tijdens de besloten zitting op 14 februari aan dat ten onrechte, voor cliënt belastende, vertrouwelijke gesprekken met een mede-verdachte waren opgenomen. Daaruit bleek onder meer dat het drietal een bezoek aan een film in een bioscoop in Tilburg als alibi wilde gebruiken. Maar onderzoek door de politie leerde dat de betreffende bioscoop de film net die avond uit het programma had geschrapt. De rechtbank vond de zogenaamde OVC-gesprekken Opnemen Vertrouwelijke Communicatie) niet onrechtmatig verkregen. 

Vuurwapens
El B. werd ook herkend op camerabeelden tijdens het pinnen, zijn DNA zat op de kolven van twee vuurwapens die tijdens de overval in de Slotlaan werden gebruikt en in het huis aan de Maalsteen werden sporen van schoenen aangetroffen die hij volgens de rechtbank tijdens de overval aan had. Tijdens de zitting beriep hij zich op zijn zwijgrecht. De rechtbank ging ook niet mee in het advies van de Raad voor de Kinderbescherming om hem een taakstraf op te leggen. "Dat doet volstrekt geen recht aan de ernst van de feiten."

Wel heeft de rechtbank in het voordeel van hem zijn nog jonge leeftijd en het feit dat hij geen strafblad had, meegewogen. Ook wordt niet aannemelijk geacht dat de Oosterhouter bij deze overvallen een voortrekkersrol had.