Volledig scherm
Mandoline orkest Estrellita onder leiding van Benny Ludemann opent met zangeres Mylou Mazali de culturele middag in De Boodschap in Rijen. Foto René Schotanus/Pix4Profs © René Schotanus

Mandolineorkest Estrellita krijgt mogelijk meer subsidie

Mandolineorkest Estrellita uit Molenschot kan mogelijk meer subsidiegeld tegemoet zien van de gemeente Gilze en Rijen. Dat was de uitkomst van een discussie in de commissie Samenleving. 

Vooral CDA en PvdA maakten zich sterk voor meer subsidie voor Estrellita dat zich de laatste jaren met gemiddeld ruim 3000 euro per jaar tevreden moest stellen. In 2015 was dat nog ongeveer 4500 euro. De gemeente sprong nog wel bij met een incidentele 1000 euro toen het internationaal vermaarde orkest daar om verlegen zat.

Accommodatiekosten

Lenie Schuermans (CDA) vond het vreemd dat Estrellita er in vergelijking met de harmonieën Sint Cecilia en Vlijt en Eendracht in verhouding maar bekaaid vanaf komt: ,,Dat geld gaat al helemaal op aan de accommodatiekosten voor De Molenwiek. En dat terwijl Vlijt en Eendracht uit Rijen momenteel 6500 euro per jaar krijgt en Cecilia uit Gilze ruim 10.000 euro."

Wethouder Ariane Zwarts lichtte het verschil toe: ,,Vlijt en Eendracht en Cecilia behoren tot het cultureel erfgoed. Zij zijn vaak aanwezig bij gelegenheden als Sinterklaas, dodenherdenking en andere officiële bijeenkomsten. Estrellita valt niet in die categorie."

Quote

Er moet een eind komen aan deze ongewenste ongelijk­waar­di­ge behande­ling van muziekvere­ni­gin­gen in onze gemeente.

Mariële Doremalen, PvdA

Schuermans drong daarna aan op het veranderen van de status van Estrelita: ,,Puur vanwege het feit dat het orkest overduidelijk een meer dan bovenlokale uitstraling heeft en zowel nationaal als internationaal als visitekaartje van Gilze en Rijen fungeert."

Zij kreeg bijval van Mariële Doremalen van de PvdA: ,,Er moet een eind komen aan deze ongewenste ongelijkwaardige behandeling van muziekverenigingen in onze gemeente. Wij vinden dat ook andere partijen die een duidelijke ambassadeursrol spelen voor meer geld in aanmerking moeten kunnen komen. Het kan niet zo zijn dat de contributie voor de leden van Estrellita verder omhoog gaat. Dat zou ook de aanwas van dit orkest kunnen belemmeren. Daarom stellen we voor om Estrellita nog dit jaar te subsidiëren op basis van dezelfde criteria als die bestaan voor de harmonieën."

Oplossingen

Zwarts reageerde als volgt: ,,Ik kan Estrellita niet ineens tot cultureel erfgoed benoemen. Maar ik begrijp dat er een meerderheid is die meer geld wil voor Estrellita. Daarom ga ik kijken of we op een andere wijze tot een extra bijdrage kunnen komen. Het nieuwe subsidiebeleid is gericht op maatwerk. Geen enkele club die de regels volgt, valt hier om. We zoeken altijd oplossingen. Met betrekking tot Estrellita kom ik bij de commissie terug met een voorstel."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement