Via Twitter werd het spel Boef in de Wijk gespeeld samen met de politie.
Volledig scherm
Via Twitter werd het spel Boef in de Wijk gespeeld samen met de politie. © Pix4Profs/René Schotanus

Man belt 112 bij spel Boef in de wijk Oosterhout

Boef in de wijk is een levensecht spel. Politie en buurtbewoners zijn enthousiast. Eén bewoner misschien niet.

Met de aanhouding van twee 'boeven' op het pad naar de gymzaal aan de Kruidenlaan in de wijk Dommelbergen in Oosterhout dat door blauwe zwaailichten van een politieauto spookachtig werd verlicht, eindigde gisterenavond het voor de Kruidenbuurt opgezette spel Boef in de wijk. De politie wilde het spel spelen naar aanleiding van het grote aantal inbraken en autodiestallen dat het laatste half jaar in de wijk plaatsvond. Ze wil de opmerkzaamheid van de buurtbewoners vergroten. Een tiental, vooral oudere buurtbewoners kwam opdagen.

Verdachte situaties

Voordat ze in twee groepen de wijk ingaan om met behulp van twitterberichten met aanwijzingen die ze onderweg krijgen de ‘boeven' op te sporen, legt hoofdagent Jan Willem de Flines uit waarom het spel gespeeld wordt. ,,Als buurtbewoners kennen jullie je wijk. Als je verdachte zaken ziet, help je de politie enorm door 112 te bellen. Vanavond kom je verdachte situaties en personen tegen." Hij belooft ook een 'arrestatie'.

Als de spelers vertrokken zijn, legt Flines nader uit: ,,Veel mensen denken dat ze 112 alleen kunnen bellen bij hele ernstige delicten, waarbij bijvoorbeeld gewonden vallen. Die aarzeling willen wij wegnemen. Wij zijn juist geholpen door de opmerkzame burger. Zij zijn de oren en ogen van de buurt.”

Quote

Veel mensen denken dat ze 112 alleen kunnen bellen bij hele ernstige delicten, waarbij bijvoor­beeld gewonden vallen. Die aarzeling willen wij wegnemen.

Jan-Willem de Flines
Boef in de wijk.
Volledig scherm
Boef in de wijk. © .

De wijkagenten Yvonne Groeneveld en Sandra Visser van Dommelbergen zijn ook bij het spel aanwezig. ,,De taak van de wijkagent", zegt Groenveld, ,,is heel anders geworden. We spreken nu van een wijkagent 2.0. Niet iedereen zit tegenwoordig op contact met de wijkagent te wachten. En het klopt dat we minder tijd voor onze wijk hebben, omdat we ook veel andere diensten moeten draaien. Maar door social media te gebruiken, kunnen we ook veel informatie krijgen. Dat willen we de spelers vanavond meegeven.”

De ‘boeven' (collega-agenten) gaan helemaal in het spel op, zodanig dat een wijkbewoner die helemaal niet aan het spel deelneemt, 112 belt met een melding over een persoon die zich in de straat verdacht gedraagt. De 112-centralist, op de hoogte van de actie in de wijk, kan de verontruste beller geruststellen.

Als de laatste 'boef' is ingerekend, wordt nagepraat. De buurtbewoners zijn enthousiast. ,,Dat zouden ze in elke wijk moeten doen", meent Adrie Kersten. ,,Ik ben heel anders naar de buurt gaan kijken vanavond", zegt Marius van Ginneken.