Mammoet klaart mega-klus

Ruim tien jaar werkten broers Ad en Kees de Rijk uit Oosterhout aan de 110 meter hoge sarcofaag voor Tsjernobyl. ,,Zoiets maak je maar een keer mee."

Ze zijn allebei weer thuis, maar de adrenaline giert nog door hun lichamen.

Broers Ad (60) uit Oosterhout en Kees (62) de Rijk uit Dorst van het bedrijf Mammoet waren de afgelopen veertien jaar betrokken bij de realisatie van de nieuwe sarcofaag voor Tsjernobyl.

De New Safe Confinement, de officiële naam van de huls, is het grootste beweegbare bouwwerk dat ooit is gemaakt voor gebruik op land. Mammoet uit Schiedam was verantwoordelijk voor het hijs- en transportwerk.

Hoogtepunt

Het project beleefde zondag onder toeziend oog van de hele wereld een hoogtepunt. Toen schoof Mammoet de reusachtige kap van 36 miljoen kilo over de plaats waar in 1986 de kernreactor ontplofte. De huls, kosten 1,5 miljard euro, moet de reactor voor de komende honderd jaar hermetisch afsluiten van de buitenwereld.

Hierdoor is het mogelijk sloopwerkzaamheden te verrichten en verontreinigde zaken op te ruimen, zonder dat er straling naar buitenkomt.

Ad was gedurende al die jaren supervisor en bracht zo'n drie tot vier maanden per jaar in Tsjernobyl door. Afgelopen zondag, de plaatsing, was voor hem en zijn team een 'kippenvelmoment'. ,,Het was wel even spannend. Er zijn vanuit Mammoet allerlei systemen ontwikkeld voor dit project. Bijvoorbeeld een op afstand bestuurbaar glijsysteem om de boogconstructie te verplaatsen", vertelt Ad. ,,Maar het is perfect verlopen. Ik zit al 46 jaar in dit vak; dit is voor mij de grootste prestatie tot nu toe. Zoiets maak je maar één keer in je leven mee. We hebben het met het team 's avonds goed gevierd met een biertje."

Kees kwam dinsdag aan, voor de onthulling. ,,Toen was de huls al geplaatst. Ik vond het in eerste instantie vooral een gek gezicht; de kerncentrale was ineens verdwenen. Verder overheerste vooral een trots gevoel, dat het zo goed en veilig is verlopen."

Kees was vanuit een andere rol betrokken bij de plaatsing, als commercieel directeur van Mammoet. ,,Ik heb me onder meer met budgetten en contracten beziggehouden", legt hij uit. Kees weet nog goed dat Mammoet werd gevraagd voor het project. ,,Fantastisch natuurlijk, maar we hebben niet meteen ja gezegd. Ons managementteam is eerst meerdere keren ter plaatse geweest. Om te kijken of we als bedrijf dit werk aankonden, maar vooral ook of het veilig is voor onze mensen."

In het begin was er wel wat argwaan, weet Ad. ,,Het is een beladen plek. Maar het viel echt mee. Zolang je op de gereinigde werkplek, zo'n 250 tot 300 meter van de centrale, bleef en niet de bossen in ging, was er niets aan de hand."

Vrees voor radioactiviteit was er evenmin. ,,Van dag tot dag werd bijgehouden wat je binnenkreeg. De straling bleef ver onder de dosis die is toegestaan. Daar merk je lichamelijk niets van. Ik heb ook bij andere kerncentrales gewerkt, waar de straling vele malen erger was."

Buiten werktijd verbleef het personeel in Ivankiv, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de kerncentrale. Het team van Mammoet werkte in ploegendiensten, waarbij iedereen maximaal vier weken lang in Tsjernobyl bivakkeerde. Hun werk werd nauwlettend gevolgd door internationale media. Dat 'vergrootglas' was voor de broers geen probleem. Ad: ,,Daar merkten wij ter plaatse weinig van. Het is alleen maar leuk dat er veel aandacht voor is geweest."

Fundering

En nu, een zwart gat? Kees: ,,Het project is nog niet helemaal afgerond. Er wordt door onze opdrachtgever, de bouwer van de huls, nog gewerkt aan de fundering. Eind januari of begin februari kunnen onze spullen weg. Dan zit het werk er pas echt op." Maar hij is niet bang voor dat spreekwoordelijke zwarte gat. ,,We gaan gewoon weer verder met het volgende project. Natuurlijk hebben we jaren met ziel en zaligheid hieraan gewerkt. Maar iedereen vindt het, nu na veertien jaar, ook wel goed geweest."