Volledig scherm
Cees Ligtvoet uit Made heeft carnavalskranten verzameld uit Brabantse steden en dorpen © Ron Magielse/Pix4Profs

Madenaar Cees Ligtvoet verzamelde 275 carnavalskranten uit heel Brabant

DEN BOSCH/MADE - De collectie carnavalskranten van Madenaar Cees Ligtvoet is vanaf zaterdag te bewonderen in het provinciehuis in Den Bosch. 275 stuks kranten heeft de oud-onderwijzer vanaf de jaren tachtig bij elkaar verzameld. Uit alle windhoeken van Brabant, van Aalst tot Zundert. Zijn collectie is zo uniek dat die na de carnaval een vaste plek krijgt in het Caravalsmuseum in Den Bosch.

Hoe bijzonder Ligtvoets collectie is? Rob van der Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie is lovend. ,,Zó mooi dat Cees Ligtvoet dit voor elkaar heeft gekregen. Werkelijk van elke plaats heeft hij een exemplaar. Ik hoorde over zijn verzameling tijdens een vergadering met de Brabantse carnavalsorganisaties. Ik dacht die moet ie vooral niet wegknikkeren. Dus krijgt die straks een prominente plek in het carnavalsmuseum in Den Bosch."

Een prettig uit de hand gelopen hobby is het. ,,Een carnavalskrant zegt alles over de gewoonten, tradities en dialect van een dorp. Het is mooi studie-materiaal". Gevraagd naar een goede carnavalskrant, zegt hij: ,,Die van Bergen op Zoom zit barstensvol humor! Humor is het toverwoord. In combinatie met een mooi verhaal en leuke tekeningen. Maar hoe verder in Oost-Brabant hoe meer kranten een foto van de prins op de cover hebben staan. Ik vind: het gaat om de inhoud. Mensen aan het lachen maken. Telkens verrassen, niet steeds dezelfde rubrieken." De Mayenèr, waar hij zelf in schrijft wordt ook weer zo'n prachtige editie, verklapt hij. "Ik zeg alleen dit: het wordt een glossy, met een gelijmde kaft. Dat je denkt: daar ga ik eens lekker voor zitten."