Volledig scherm
© Thinkstock

Madenaar bekoopt redden van suïcidale echtgenote met messteek

BREDA - "Het had nooit mogen gebeuren. Ik heb nooit de intentie gehad om hem iets aan te doen'', zei een 35-jarige vrouw uit Made. Zij stond donderdag voor de rechter, omdat ze haar man zou hebben willen doodsteken. 

Op 16 april van dit jaar speelde zich een drama af in de woning van het echtpaar. De verdachte wilde een einde maken aan haar leven, ze had een dag ervoor al een afscheidsbrief geschreven. Ze nam overdag pillen en drank in. 

Toen ze 's avonds naar beneden ging voor nog meer sterke drank, probeerde haar echtgenoot haar tegen te houden. Er ontstond een worsteling in de keuken en de verdachte pakte een vleesmes uit het messenblok. Zij zou vervolgens op haar man hebben ingestoken, waarbij hij een steekwond opliep aan zijn linkerborst. 

Psychische druk

De vrouw kan zich niet herinneren wat er precies gebeurde nadat zij het mes had gepakt. Ze weet niks van steekbewegingen. Zij stond destijds onder psychische druk omdat ze werk als zzp'er combineerde met een baan. Ook had ze last van trauma's die ze in het verleden had opgelopen. 

Quote

Het is verschrik­ke­lijk wat er is gebeurd, we hebben samen een klimaat gecreëerd waarin dit kon gebeuren

Slachtoffer

Volgens een psycholoog was er sprake van een gedragsstoornis tijdens de dramatische gebeurtenissen en is zij daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.

Nieuwe toekomst

Haar man maakte donderdag gebruik van zijn spreekrecht als slachtoffer: ,,Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, we hebben samen een klimaat gecreëerd waarin dit kon gebeuren. We willen nu weer bouwen aan een mooie nieuwe toekomst met ons gezin.'' Het echtpaar heeft één zoontje.

Officier van justitie Michael Nieuwenhuis eiste een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast eiste hij begeleiding van de reclassering en psychologische behandelingen. 

Vrijspraak

Advocaat Inge van Breemen pleitte voor vrijspraak. ,,Ieder bewijs voor opzet ontbreekt. Tijdens de worsteling in de keuken kan het slachtoffer ook in het mes zijn gelopen."

De uitspraak volgt op 26 oktober.

  1. Als wel ergens de burgemeester persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout
    PREMIUM
    Column

    Als wel ergens de burgemees­ter persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout

    Als wel ergens de burgemeester ‘persoon van het jaar‘ is, dan is het in Oosterhout. Marcel Fränzel ontpopte zich daar in zijn tien maanden als waarnemend burgemeester tot kameraad van alle inwoners. Iemand die uit oprechte belangstelling een praatje met je maakt in het zwembad of tijdens carnaval. Dat altijd vriendelijke maatje hadden de mensen wel nodig. Want de stad trok begin dit jaar vooral negatieve aandacht, nadat bleek dat Stefan Huisman als burgemeester handtastelijk was richting vrouwen en bacootjes als koffie dronk. Uiteraard moest Huisman het veld ruimen.