Maarten van der Weijden staakt wereldrecordpoging na ruim 18 uur

videoOOSTERHOUT - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vrijdag zijn poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen in Zwembad de Warande in Oosterhout gestaakt. De olympisch zwemmer kwam 23 kilometer te kort om het huidige record van 101,9 kilometer te verbreken. Hij heeft zo'n 18,5 uur gezwommen. 

In het laatste uur van zijn poging stopte hij vaker dan gepland om pauze te nemen voor enkele minuten. Rond de klok van half twee bleef de zwemmer langer dan normaal aan de waterkant hangen.  Iedereen hield zijn ademen in, wat voor een lange stilte in het zwembad zorgde. Het enige dat te horen was, was het gesprek tussen Van der Weijden en zijn coaches. 

Na een peptalk van ruim zes minuten en overleg met zijn team, besloot Van der Weijden zijn poging, om het huidige wereldrecord te verbreken, te staken en uit het zwembad te klimmen. Hij gaf zijn vrouw een kus en haalde zijn schouders op. De zichtbaar balende Van der Weijden is daarna op een stoel aan de rand van het zwembad gaan zitten. Zijn teamgenoten hebben een handdoek om hem heen gelegd en onder luid applaus van het publiek verliet hij de hal. 

Toeschouwers

Tijdens zijn poging werd Van der Weijden constant aangemoedigd door toeschouwers uit het publiek en fanatiekelingen die mee mochten zwemmen. Voor Van der Weijden waren in het bad twee banen gereserveerd, zodat hij geen weerstand heeft van de andere zwemmers. De vrouw van Van der Weijden, Daisy, was heel de nacht bij hem geweest. Rond 7.00 uur is zij naar huis gegaan. Op het moment dat de zwemmer uit Waspik er mee stopte, was zijn vrouw weer aanwezig. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Maarten van der Weijden staakte zijn poging na ruim 18 uur.
Volledig scherm
Maarten van der Weijden staakte zijn poging na ruim 18 uur. © Sarita Schneider

Held

Quote

Vince vindt hem echt een held omdat Van der Weijden iets goed doet voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik

Angela Wondergem

Ook Vince Wondergem (7) moedigde hem aan. Hij was samen met zijn moeder Angela komen kijken naar Maarten. Ze waren nog maar net binnen toen hij zijn poging staakte. Zij is zelf erg ziek geweest: ze had hartkanker. ,,Vince vindt hem echt een held omdat Van der Weijden iets goed doet voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Daarom wilde hij graag komen kijken,” aldus Angela.

De twee hopen Van der Weijden nog te spreken want ze zijn groot fan. Als hij niet meer terug komt, gaan ze een brief aan hem schrijven. 

Driemaal is niet scheepsrecht

Het is niet de eerste keer dat Van der Weijden een gooi naar het wereldrecord deed. De eerste keer, in 2017, haalde hij het ook nét niet. Bij zijn tweede poging haalde hij het ruim met 102.8 kilometer, maar werd zijn poging afgekeurd door het Guinness World Records. De geluidsopname was ongeldig. Driemaal bleek dit keer niet scheepsrecht. 

Of Van der Weijden het record gehaald had als hij was blijven zwemmen, is nog maar de vraag. Tijdens het laatste uur bleef zijn honderdmetertijd oplopen en kreeg hij het zwaarder. Het record was daardoor nauwelijks haalbaar. Eerder die vrijdag had de olympiër het ook al zwaar. Rond de klok van 10.00 uur - het vijftiende uur van zijn poging - kreeg hij het benauwd. Een van zijn coaches reikte een puffer aan, waarna hij weer op snel tempo verder kon.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Maarten van der Weijden tijdens zijn wereldrecordpoging.
Volledig scherm
Maarten van der Weijden tijdens zijn wereldrecordpoging. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

4000 baantjes

Om het record te breken, moest de olympiër meer dan 4000 baantjes zwemmen in het 25-meter bad. Hij begon donderdagavond klokslag 19.00 uur. De nacht van donderdag op vrijdag verliep voorspoedig, evenals de ochtend. Hij zwom op een constant tempo van rond de 1.23 minuut per honderd meter. Rond het middaguur kreeg de zwemmer uit Waspik het echter zwaarder en zakte zijn tempo af naar 1.42 minuut. Na ruim achttien uur zwemmen staakte hij vrijdag zijn poging.