Maarten van der Weijden: 'Mijn hoofd is moe, maar het geluksgevoel overheerst'

update + VIDEOWASPIK – Na zijn monstertocht was Maarten van de Weijden dinsdagmiddag weer thuis in Waspik. 163 kilometer in de Friese wateren, toen hield de zwemmissie voor het goede doel maandag niet ver van Dokkum op. Moe, maar ontzettend voldaan blikt de langeafstandszwemmer terug.

Even voor drie uur komt hij aan. Tv-ploegen zijn aanwezig, een paar dorpsgenoten staan te kijken. Voor iemand die in drie dagen nauwelijks heeft geslapen, komt Van der Weijden opmerkelijk monter over. Samen met zijn vrouw en twee dochtertjes stapt hij door de met ballonnen versierde voordeur zijn huis in.

Wakker

Na de huldiging maandagavond heeft Van der Weijden in Leeuwarden overnacht. “Ik was om half zeven al weer wakker, kon niet meer slapen. Zit nog in een ritme van vroeg opstaan. Dus ben ik maar in bad gaan zitten, heb berichtjes gelezen, veel hartverwarmende berichtjes.”

Hectiek

Ontspannende momenten, maar aan de andere kant maakt de Waspikker de hectiek mee die is ontstaan na zijn historische zwemtocht langs de Friese Elfsteden. “Het is een gekkenhuis, ongelooflijk. Heb een keer op een zolderkamertje bedacht dat ik mensen met kanker heel graag wil helpen. En hoe kan ik dat het beste doen? Door te zwemmen, een heel lang stuk zwemmen. En als je het over lange stukken hebt, dan is de Elfstedentocht wel aardig. Alleen, je weet van te voren niet of het werkt. Maar hoe het nu is verlopen, is meer dan ik ooit had gehoopt.”

Enorm genoten

Hij kreeg al zwemmend onderweg mee dat zijn heroïsche tocht enorm veel mensen op de been bracht. “In Sneek was het druk, maar dat is op Leeuwarden na ook de grootste plaats van de Elfsteden. Ik dacht, nu hebben we het leukste wel gehad. Maar de belangstelling werd stad na stad groter. Bizar. Ik heb er enorm van genoten.”
Het was een klap toen vrijdag het besluit werd genomen dat recreanten Van der Weijden niet mochten vergezellen op zijn tocht, omdat de waterkwaliteit beroerd was. “Mensen met wie je je zo verbonden voelde moest worden verteld dat ze niet mee mochten zwemmen. Dat vond ik heel heftig. Ik had kunnen zeggen: dan zwem ik ook niet. Had ik prima kunnen verantwoorden. Maar kankerpatiënten zouden daar niks aan hebben gehad. Dus ik moest het doen.”

Niet gezond

Trots is hij op de prestatie. “Met hulp van al die vrijwilligers”, benadrukt hij. Maar zijn lichaam zal lange tijd nodig hebben om te herstellen. Van der Weijden geeft zelf aan dat een dergelijke prestatie ‘niet gezond is voor mijn lijf’. “Dat wist ik en heb dat ook geaccepteerd. Ik wist waarvoor ik het deed. Voor wie ik het deed. Eigenlijk ging het er niet om dat ik drie dagen zwom. Het ging erom dat we met z’n allen iets goeds konden neerzetten: geld ophalen voor mensen met kanker. En dat is goed gelukt. Het geluksgevoel overheerst.”

Spierpijn

De komende tijd gaat hij weinig doen. Bijkomen van de inspanningen, bijkomen van het alle media-aandacht. “Mijn ervaring na eerdere lange zwemtochten is dat ik een paar dagen spierpijn heb wat daarna weer weg is. Dat ik te weinig heb geslapen zal de meeste schade geven. Het zal wel een maand duren voordat ik alles weer gewoon kan verwerken. Mijn hoofd is gewoon moe. Hoewel ik daar op dit moment eigenlijk nog heel weinig last van. Ik leef op adrenaline, maar eerdaags zal de klap wel komen.”

2,5 miljoen euro

Met de monsterzwemtocht wilde de olympisch kampioen van 2008 geld ophalen voor het KWF Kankerbestrijding. De sponsortocht leverde al meer dan 2,5 miljoen euro op. 
Onder meer premier Mark Rutte sprak maandagavond zijn waardering uit voor de enorme inspanning  die de zwemmer leverde. Burgemeester Nol Kleijngeld zegde toe dat de zwemmer na het grootse festijn in Leeuwarden, maandagavond, ook in de gemente Waalwijk een eerbetoon krijgt.

Volledig scherm
Maarten van der Weijden is weer thuis na zijn monsterzwemtocht. © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Een opgefriste Maarten van der Weijden komt aan in Waspik. © Gerlach Hochstenbach