De Amercentrale in Geertruidenberg. Links de koeltoren.
Volledig scherm
De Amercentrale in Geertruidenberg. Links de koeltoren. © Sjoerd Marcelissen

Maakt de Amercentrale plaats voor een natuur- en recreatiegebied?

GEERTRUIDENBERG - Wordt het een natuurpark? Of blijft de koeltoren gewoon staan? RWE en de gemeente Geertruidenberg gaan met elkaar in gesprek over de toekomst van de Amercentrale. 

Onlangs lanceerde de gemeente een beknopt toekomstbeeld voor het centrale-terrein: het gebied zou een doorgang richting de Biesbosch moeten worden. "Met natuurontwikkeling en verblijfsrecreatie als mogelijkheden", vertelt wethouder Kevin van Oort (GroenLinks). 

"Fysiek staat de fabriek nu tussen de Biesbosch en Geertruidenberg in, je kunt het direct met elkaar in verbinding brengen." 

Wethouder Kevin van Oort (GroenLinks) van de gemeente Geertruidenberg.
Volledig scherm
Wethouder Kevin van Oort (GroenLinks) van de gemeente Geertruidenberg. © Sjoerd Marcelissen

RWE: 'Optimistisch over toekomst'
RWE gaat graag met de gemeente rond de tafel, geeft woordvoerder Annelies Houtzagers aan. "Wij begrijpen het belang om vroegtijdig plannen voor de toekomst te ontwikkelen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we een cruciale rol blijven spelen in de energietransitie, zowel op regionaal als nationale niveau."

Voor de komende tien jaar ziet RWE de centrale nog als Amer Bio WKC (Warmtekrachtcentrale). "Wij zijn de toekomst optimistisch tegemoet. Wij hebben subsidie ontvangen voor het vervangen van kolen door biomassa. Hiermee kunnen we de centrale ombouwen en West- en Midden-Brabant van duurzame energie en warmte voorzien", zegt Houtzagers. Onder meer de stadsverwarming van Breda en Tilburg loopt via de Amercentrale. 


Formateur Gerrit Zalm
"Ik snap dat RWE onze visie niet gelijk toejuicht", zegt Van Oort. "Het is begrijpelijk dat het bedrijf inspeelt op de veranderingen in de energiewereld." De wethouder beseft dan ook dat met de presentatie van deze gemeentelijke visie de koeltoren niet gelijk verdwijnt. "Het is een stip op de horizon. Maar we wilden niet afwachten en dit over vijftien jaar bekendmaken..." Naast RWE is het rijk een belangrijke - wellicht de belangrijkste - speler op het schaakbord. Want dat de gemeente nu haar positie duidelijk maakt betreft de Amercentrale is geen toeval. Van Oort: "De kolencentrales zijn nog steeds onderwerp van gesprek aan de formatietafel. En wij hebben een van de vijf kolencentrales in onze gemeente." Daarom is een ook een brief uitgegaan naar formateur Gerrit Zalm. 

Duurzame energie
Daarnaast wijst de gemeente op de vermindering van CO2-uitstoot als de Amercentrale wordt omgevormd tot een natuur- en recreatiecorridor. "Ook dat argument gebruiken we richting de landelijke politiek. We laten zien dat we aan de slag gaan met duurzame energie." Wat betreft dat laatste: de gemeente zette eerder een kruis door plannen van RWE voor windmolens op het centraleterrein. Argument was dat Geertruidenberg met de Amercentrale en de hoogspanningsmasten al voldoende belast wordt.