Volledig scherm
© Teus van Tilborg

Luchthavenbesluit Gilze-Rijen loopt vertraging op

GILZE EN RIJEN - Het Luchthavenbesluit voor vliegbasis Gilze-Rijen laat enkele maanden langer op zich wachten. Het uitstel tot voorjaar 2018 is een direct gevolg van de vele zienswijzen die zijn ingediend en de adviezen van de MER-commissie.

Dat verklaarde luitenant-kolonel Peter Hardenbol gisteravond bij de geluidsklachtencommissie COVM in Rijen. De bijeenkomst in het gemeentehuis van Gilze en Rijen betekende een bijzonder moment.

Want het is nu aan Defensie om te reageren op de zienswijzen. En hoe die straks in de milieueffectrapportage (mer) worden verwerkt. Dat is van belang omdat deze mer de basis is voor het Luchthavenbesluit, ofwel hoe en waar er in de verre toekomst gevlogen mag worden en welke gevolgen dat heeft voor de omgeving. Cruciaal voor Defensie en omwonenden.

Walter de Vet vatte namens de omwonenden samen, dat hij blij was dat Defensie de alternatieven van omwonenden om geluidhinder te voorkomen uitgebreid moet onderzoeken. Kernbegrip daarbij is volgens De Vet de vlieghoogte.

De helikopterbasis geeft vooral overlast door laag vliegende helikopters en vliegtuigen. Ook verwees hij naar de gevolgen van rattle-noise, het trillen door helikopters, en wat dat betekent voor woningen, zoneringen en isoleren.