Louter lof voor Oosterhoutse hiphoplegende

Hij is niet dood, hij leeft en toch heeft Extince al een oeuvreprijs.  Een Edison. Oosterhouter Peter Kops, pas 50 en vader van de Nederlandse hiphop. 

Volledig scherm
Tekstschrijver en rapper Extince (Peter Kops) wint de Edison Oeuvreprijs. ANP KIPPA PAUL BERGEN © ANP

De rapper die in 1995 Nederlandstalige hiphopgeschiedenis schreef door met Spraakwater de toptien te halen, was maandagavond ook niet te stuiten. 

Zachte g

In de Amsterdamse Westergasfabriek bedankt hij uitvoerig zijn collega's en de Edison-popjury die hem onverwacht zo'n bronzen beeld toebedeelde. 

Peter Kops móest eigenlijk wel naar dat feestje toe. Niet voor zichzelf, maar zijn platenlabel. Top Notch, dat in aanvang zoveel aan Extince en zijn zachte g  te danken heeft, telde tal van Edison-genomineerden. Noem Ronnie Flex, Roxeanne Hazes, Lil'Kleine, Fresku... 

Punchlines

En daar kwam plots hun hiphoppappa uit de hoge Edison-hoed. De pionier, de man van de 'pakkende punchlines'', zei presentator Erric Corton. En zoals de jury schreef: ,,Een ongekend soepele en hitgevoelige rapper die de Nederlandse taal voor veel van zijn collega-artiesten buigzaam en vloeibaar hielp maken." 

De Oosterhoutse rapper, die twee jaar geleden zijn vijfde en vooralsnog laatste album X uitbracht,  vertelde een dag na het Edison-feestje tegenover NRC over zijn grote inspirators: Drs. P, Freek de Jonge, Van Kooten en De Bie. ,,De manier waarop zij eigen woorden bedachten en de taal naar hun hand zetten, vond ik altijd al geweldig." 

Helden

Zij waren het die hem tien jaar na zijn ontdekking van The Sugarhill Gang (Rapper's Delightover de streep trokken om in zijn moers taal te durven hiphoppen. ,,Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om in het Nederlands te rappen. Mijn helden kwamen uit New York, Miami, Los Angeles. Ik wilde zijn zoals zijn."

De Brabander, vader van drie kinderen, werd de eerste rapper die de hiphopfans duidelijk konden verstaan. Nu, dertig jaar later, maakt hij zijn precieze teksten nog net als toen. In zijn hoofd noteert en schaaft Kops zijn gedachten waarmee hij later in de Amsterdamse Studio 150 aan de slag gaat.

Ritme 

,,Als je het schrijvend doet, is het alleen maar tekst, dat heeft met flow of ritme niks te maken. En daar gaat het juist om."  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement