Volledig scherm
De kaaskeuring in volle gang bij Wijnhuis De Blauwe Camer bij het Catharinadal in Oosterhout. © Pix4Profs/Jan Stads

Limburgse familie pakt kaasbokaal in Oosterhout

De familie Huynen uit het Zuid-Limburgse Reijmerstok maakt de lekkerste boerenkaas van Zuid-Nederland. Na een ochtend kaaskeuren in Wijnhuis De Blauwe Camer bij het Catharinadal in Oosterhout mocht de familie de wisselbokaal overnemen van de winnaars van vorig jaar: de paters Trappisten van de Koningshoeve in Tilburg.

Zo'n twintig kaasboeren en -boerinnen uit Zeeland, Brabant en Limburg waren naar de keuring gekomen om hun jonge, belegen of oude kaas door een jury te laten beoordelen. Ook werden kruiden- en geitenkazen ter keuring aangeboden.

De jury beoordeelt de buitenkant van de kazen. Een oneffen structuur levert minpunten op. De smaak en de geur worden getest door met een boor kaas uit het binnenste van het zuivelproduct te halen. Omstanders proeven en beoordelen mee. Kazen met bijvoorbeeld een 'grassige' smaak of die minder 'smedig' (smeuïg) zijn krijgen puntenaftrek. Na het verdelen van de kaas in twee helften, wordt de doorsnede beoordeeld. Een regelmatige verdeling van de gaatjes in de kaas is een must en daardoor bepalend.

,,Het bijzondere van de kaaskeuring in Zuid-Nederland is'', zegt Ad van Hooijdonk uit Esbeek die de keuring 38 jaar geleden opzette, ,,dat de kaasboer bij de keuring aanwezig is. Hij of zij hoort van de keurmeesters zelf wat hun bevindingen zijn.”

Quote

Met de kritiek van de keurmees­ters kan ik mijn product verbeteren

Casper van de Wetering

,,Juist daardoor kun je veel leren'', zeggen de Oosterhoutse deelnemers Anke Wismans en Maarten van Fessem van Kaasboerderij De Driehoek. Het Oosterhoutse stel tekent voor de organisatie van de keuring in Oosterhout. Met hun oude en jonge kaas worden ze eerste. ,,Met de kritiek van de keurmeesters kan ik mijn product verbeteren'', zegt Casper van de Wetering uit Genderen van Kaasboerderij Hoefhuys. ,,Daarom doe ik hieraan mee.‘’

De jury is vol lof over zijn kruidenkaas. Hij wordt winnaar in deze klasse. Veehouders Gerda en Joost van Dorp uit Fijnaart zijn zich aan het oriënteren of kaasmaken hun noodzakelijke tweede bedrijfstak wordt.