Volledig scherm
De wind heeft vrij spel op de onafgedekte kunstgrasmatten bij Tuf Recyclin. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Lijst Breugelmans stelt vragen over Tuf Recycling

DONGEN - Lijst Breugelmans heeft naar aanleiding van een artikel over Tuf Recycling, maandag in BN DeStem, vragen gesteld aan B en W van de gemeente Dongen. De partij wil het standpunt van de gemeente Dongen weten, nu het bedrijf klaarblijkelijk niet voldoet aan de voorwaarden die zijn gesteld aan zijn vergunning. 

Tuf Recycling, op de hoek van de Steenstraat/Vierbundersweg en De Schacht op industrieterrein Tichelrijt in Dongen, is een onderneming die afgedankte kunstgrasmatten verwerkt.  Het bedrijf haalt het zand en de rubberkorrels uit de matten en scheidt die van elkaar, zodat deze stoffen hergebruikt kunnen worden. 

Maar Tuf werkt niet volgens de regels. De te verwerken kunstgrasrollen zijn niet afgedekt (zoals verplicht is) en vervuild rubber en zand liggen in dikke lagen in de straten rondom het bedrijf. Bij regen loopt het spul gewoon het riool in. Ook is de bodem op het bedrijfsterrein zelf niet naar behoren afgedekt, waardoor er kans op bodemvervuiling is. Bovendien licht Tuf de hand met de milieuwetgeving, waar het om het vervoer van de kunstgrasmatten met zand en rubber gaat. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) heeft het bedrijf tot twee keer toe gemaand om orde op zaken te stellen. Vandaag verloopt het laatste ultimatum van de OMWB, die nog deze maand een derde controle uitvoert. 

Volgens ambtenaren van de gemeente Dongen is er echter niets aan de hand. 'Op basis van controles hebben wij geen reden tot ongerustheid', zegt Peter van Strien van de gemeente Dongen in het artikel in BN DeStem. Een ambtenaar van de afdeling Vergunningen en Handhavingen laat weten dat 'er genoeg bedrijven in Dongen zijn die zich schuldig maken aan overtredingen. Uit deze overtreding vloeit geen bloed.' 

Het bevreemdt Lijst Breugelmans dat de gemeente Dongen ontkent dat er iets aan de hand is, als zelfs de OMWB het bedrijf een ultimatum heeft gesteld. De partij maakt zich zorgen om eventuele gezondheidsrisico's en vervuiling van het industrieterrein en wil van het college weten wat zij gaat doen om deze ongerustheid, die ook bij de bevolking bestaat,  weg te nemen. De partij vraagt zich af of het college de mening van de OMWB deelt waar het om het tot nog toe tweede ultimatum aan Tuf Recycling gaat. Ook wil zij weten waarop de opmerking is gebaseerd dat er genoeg bedrijven zijn die zich schuldig maken aan overtredingen, en of het college zich achter de opmerkingen van de gemeenteambtenaren schaart.