Volledig scherm
PREMIUM
Een luchtopname van de Amerikanen van 19 september 1944 toont een tapijt van bomkraters op en rond het door de Duitsers gebruikte vliegveld Gilze-Rijen. Van hieruit werden steden in Engeland gebombardeerd. Rijen ligt linksboven, Hulten rechtsonder. © Foto Heemkring Molenheide

Leven en sterven in schaduw vliegveld Gilze en Rijen in WOII

GILZE EN RIJEN - Heemkring Molenheide werkt aan een documentaire over de dramatische gevolgen van de aanwezigheid van een vliegveld in de gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste beelden maken grote indruk. ,,We hebben veel te vertellen”, zegt voorzitter Bert Wagemakers.

Volgend jaar oktober en november viert Gilze en Rijen dat de gemeente 75 jaar geleden is bevrijd. Met kenmerkende bezieling hebben diverse projectgroepen van de heemkring zich op dit historische moment gestort. De vrijwilligers tekenen voor een programma van zeker vijf onderdelen, waaronder de documentaire. Ook de gemeente gaat nog bijdragen leveren.

  1. Transgender Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discriminatie en onbegrip’
    PREMIUM

    Transgen­der Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discrimina­tie en onbegrip’

    DUSSEN - Het zijn de woorden van een stoere vrouw, die op haar derde al wist dat er iets niet klopte. Want: geboren als een jongetje. ,,Heel basaal, er zat iets tussen mijn benen dat daar niet hoorde. Ik vond dat ding verschrikkelijk, het paste niet bij mij. Autootjes, treintjes, lego, ik liet het allemaal links liggen. In plaats daarvan speelde ik met barbies, vlechtte en kamde hun haartjes. Urenlang.”