Volledig scherm
De leerlooierij in Dongen. © Foto Pix4Profs/Jan Stads

Leerlooierijtje Dongen wordt monument

DONGEN - Het looierijgebouw achter de woning aan de Hoge Ham 48 in Dongen wordt hoogstwaarschijnlijk een gemeentelijk monument. 

Dat laat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongen weten.  De procedure wordt in werking gezet om toepassing te geven aan artikel 5 van de ‘Erfgoedverordening gemeente Dongen 2016’. De looierij dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. 

Het initiatief om het pand als gemeentelijk monument aan te wijzen, komt van de Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen die hiertoe op 24 september een schriftelijk verzoek indiende. Volgens het college zijn er adviezen ingewonnen bij het Monumentenhuis Brabant en de geïntegreerde welstands- en monumenten-commissie van de gemeente. Deze adviseren om de looierij aan te wijzen als gemeentelijk monument. 

Puntgaaf

Volgens Ranko Hamelinck van de heemkundekring is het gebouwtje naast het parkeerterrein van het gemeentehuis bijzonder. ,,Het gaat om een puntgaaf en traditioneel leerlooierijtje. Het dateert nog van voor de tijd van de grootschalige industrialisatie. De mechanisatie is nog beperkt. Er zitten nog looikuipen in. Daar deed men kalkwater in om het leer te bewerken. Ook zit er een looizolder in. Verder zijn er geen machines meer. Het wordt nu gebruikt als opslagruimte.’’ 

Hamlinck zegt verder dat er in Dongen nog zo’n tien voormalige leerlooierijen te vinden zijn.         

De gemeente Dongen neemt binnen 26 weken een definitief besluit over de aanwijzing tot gemeentelijk monument.