Volledig scherm
© stock.xchng

Leerlingen van Effent in Oosterhout kiezen zelf schooltijd

OOSTERHOUT - Beginnen de lessen op de Oosterhout mavo Effent voortaan een kwartier later, om 8.30 uur? Alle leerlingen en docenten spreken komende maandag hun voorkeur uit tijdens een heus referendum.

Een initiatief van de leerlingenraad van de school. Roos Janssen (13) van de raad legt uit: „De school start al zeker twintig jaar om 8.15 uur. Dat is ontstaan toen er nog twee mavo’s in Oosterhout waren. De leerlingen van de twee scholen kregen onderweg vaak ruzie met elkaar. Dat wilden de schoolleidingen vermijden door de ene mavo eerder te laten beginnen.”

Inmiddels zijn de scholen, mavo Dommelbergen en mavo Willem van Duvenvoorde, gefuseerd. Roos: „Maar de vroege begintijd is altijd gebleven.” En dat is niet voor iedereen even prettig, vertelt Amar Bouhabila (13) van de leerlingenraad. Dus vonden zij het tijd om de meningen te peilen. „We maken verschillende stemhokjes”, vertelt Roos over 30 mei. „Een hokje voor leerlingen die in Oosterhout wonen, een voor leerlingen buiten de gemeente. En ook een apart stemhokje voor docenten."

Als alle ruim achthonderd leerlingen en zestig docenten hebben gestemd, begint het tellen. De uitslag wordt overhandigd aan de directeur. Docent Leon Peeters: „Het is natuurlijk een raadgevend referendum, niet bepalend. Maar de directeur heeft al wel aangegeven serieus naar de uitslag te kijken.”

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.