Het debat tussen Cambreurleerlingen en lokale politici een jaar geleden in het gemeentehuis.
Volledig scherm
Het debat tussen Cambreurleerlingen en lokale politici een jaar geleden in het gemeentehuis. © Foto Pix4Profs/Jan Stads

Leerlingen Cambreur in debat met lokale politici

DONGEN - Leerlingen van het Cambreur College in Dongen gaan in debat met gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Het debat is een voorproefje op het provinciale Lagerhuisdebat.

Het debat op maandag 27 januari wordt gevoerd aan de hand van drie stellingen die door de leerlingen zijn opgesteld. De eerste stelling luidt: jongeren die drugs gebruiken zijn asociaal bezig. De tweede: jongeren moeten op hun zestiende kunnen stemmen voor de gemeenteraad en de Provinciale Staten. En de derde stelling is: euthanasie voor kinderen onder de 12 jaar moet mogelijk worden.

Per stelling nemen tien leerlingen plaats tegenover tien raadsleden. De jongeren zitten allemaal in de vierde en/of vijfde van de havo en het vwo. Het Lagerhuis-Debatteam van het Cambreur doet op 7 februari mee aan de provinciale voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’  in Den Bosch. Het debatteam heeft zich al meermaals geplaatst voor de landelijke finales en vorig jaar bracht het debatteam het zelfs tot de televisiefinale.

Na elke stelling volgt een korte reflectie door de jury en de gespreksleider. De jury bestaat uit burgemeester Marina Starmans, wethouder Eline van Boxtel en statenlid Arend Meijer (D66). De gespreksleider tijdens de avond is Mark van Rijen van de gemeente Dongen.

Voorafgaand aan het debat geeft Meijer een masterclass debatteren.  Arend Meijer is sinds maart 2015 lid van Provinciale Staten en hij heeft in zijn portefeuille bestuurlijke vernieuwing, landbouw, mobiliteit en energie. 

Het debat in Dongen vindt plaats in de hal van het gemeentehuis en begint maandag om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.