Lawaaiprotest Oosterhout: ‘Stille armoede moet uit de taboesfeer’

VIDEOOOSTERHOUT - Enkele tientallen mensen gaven zaterdag gehoor aan de oproep van welzijnsorganisatie Surplus om mee te doen met een 'lawaaiprotest' tegen stille armoede. Plaats van handeling was het plein voor wijkcentrum De Bunthoef in Oosterhout. 

Binnen presenteerden betrokken instellingen zich, in hun streven om mensen te helpen die niet rond kunnen komen. 

Stille armoede is ook in Oosterhout een probleem, zo zei wethouder Marcel Willemsen (Sociale Zaken) bij de start van het protest. Veel mensen leven onder de armoedegrens, terwijl ze daar niet voor uitkomen en je het niet van hen weet. Vandaar de toevoeging 'stil'. 

Budgetcoaches

Dat er niet veel meer mensen op de actie afkwamen, ligt ook aan het taboe dat op het onderwerp rust. ,,Je loopt er niet mee te koop", weet ook leidinggevende Suzanne de Jong van Surplus. Volgens haar is de Oosterhoutse doelgroep ongeveer duizend mensen, afgaand op de rapportages van budgetcoaches en burgeradviseurs. 

,,Bij die medewerkers ligt een begin van de oplossing voor de mensen met schuldenproblematiek. Maar dan moeten ze wel weten dat ze er zijn", aldus De Jong.

Volledig scherm
Lawaaiprotest tegen armoede bij buurthuis De Bunthoef in Oosterhout. Met een fietsbel, pannendeksels, of door op een omgekeerde emmer te slaan. © Pix4Profs/Johan Wouters