Volledig scherm
© iStock

'Lage Zwaluwe de dupe van rondweg'

HOOGE ZWALUWE- Zeker, een rondweg door de Zonzeelse Polder over de Zoutendijk zal de leefbaarheid van Hooge Zwaluwe behoorlijk vergroten, maar wat gebeurt er met buurman Lage Zwaluwe? Fel reageerden inwoners van Lage Zwaluwe tijdens de informatieavond in De Zonzeel op de plannen voor de aansluiting van de Zoutendijk op de provincialeweg N285.

In het zuiden ter hoogte van de Vogelstraat in Wagenberg wordt gedacht aan een (turbo-)rotonde, in het noorden aan een aftakking richting Horenhilsedijk.

En dat zit laatste zit de Lage Zwaluwnaren niet lekker. Daar ontstaat een flessenhals omdat er dan nog meer verkeer door hun smalle straatje dendert. Dat werd nog eens bevestigd door de verkeerskundige van onderzoeksbureau Kragten. ,,Als gevolg van sluipverkeer zal het aantal voertuigen op die plek met 2500 per etmaal toenemen. Dus, stelde een bewoner van de Gaete: ,,Dit plan kan niet doorgaan zonder ook de Gaete en de Loonsedijk aan te pakken."

Desondanks besloot de gemeenteraad in 2015 om als eerste Hooge Zwaluwe te ontlasten. Uit onderzoek blijkt dat door een rondweg het aantal voertuigen dat per etmaal over de Kerkdijk van Hooge Zwaluwe dendert, halveert van 3700 naar zo'n 1900 voertuigen in 2030. Die cijfers liegen er niet om.

Toch wil het gemeentebestuur ook 'input' van bewoners,voordat het voorstel op 23 maart in de opinieraad komt. Dat een rondweg een grote verlichting betekent voor de doorgaande route Made-Lage Zwaluwe, daaraan twijfelt niemand. Toch leven er ook in Wagenberg zorgen. Een gewone rotonde lijkt niet genoeg capaciteit te bieden voor een goede doorstroming van het verkeer.

Meer waarschijnlijk is de aanleg van een turbo-rotonde. Dat er een aftakking moet komen ter hoogte van de Vogelstraat richting het industrieterrein zien de inwoners van de Vogelstraat niet zitten. Er is al een rotonde bij Wagenberg, dus waarom daar vlakbij niet een knip maken zodat het vrachtverkeer niet door hun straatje dendert?