Laatste poging om Johan Oomen te behouden voor Oostquartier mislukt

OOSTEIND - Johan Oomen uit Oosteind keert definitief niet terug als beheerder van dorpshuis het Oostquartier. Regiomanager Anja Hartmans van Surplus bevestigt aan dagblad BN DeStem dat er geen telefoontje in de richting van Oomen komt. Hartmans: ,,In deze zaak is alles gezegd. We gaan over tot de orde van de dag en richten ons op het aannemen van een nieuwe beheerder."

Oomen is heel erg teleurgesteld: ,,Als ik iets fout had gedaan, was het te begrijpen geweest. Nu niet. Heel teleurstellend." 

De actiegroep Johan Moet Blijven heeft de afgelopen weken alles op alles gezet om werkgever Surplus op andere gedachten te brengen, maar ondanks alle gesprekken en een handtekeningenactie die 485 handtekeningen opleverde, houdt Surplus voet bij stuk. Ook het laatste sprankje hoop dat vorige week opflakkerde na een gesprek van Hartmans en de actievoerders 'Hartmans zou er nog een keer over nadenken', is nu uitgedoofd. Volgens woordvoerder van de actiegroep, Fred Gabriëls, is het dorp 'zwaar teleurgesteld'. 

Gabriëls: ,,We voelden dit al aankomen. Het maakt niet uit wie je hierover spreekt. Niemand in Oosteind begrijpt deze beslissing." Het verhaal dat in Oosteind de ronde doet over de werkelijke reden dat het contract met Oomen niet wordt verlengd, wordt volgens Gabriëls breed gedragen. ,,Niemand gelooft dat het alleen maar om een verstoorde arbeidsrelatie gaat." 

Oomen had tijdens een gesprek in januari 2016 met Hartmans niet verteld dat er in een pand dat hij aan iemand anders verhuurde een hennepdrogerij was gevonden. Volgens Oomen schrijft Surplus in een brief aan hem dat zijn contract niet verlengd wordt, omdat hij niets verteld heeft over de politie-inval. En dat wil er bij de dorpsbewoners niet in. Oomen is immers geen verdachte en is ook niet veroordeeld. 

In een bericht aan de gemeenteraad en het college van B en W schrijft Gabriëls 'De actiegroep heeft het sterke vermoeden dat Johan Oomen in de tijd dat hij voorzitter was van de Vereniging Belangen Oosteind bij sommige individuen werkzaam voor de stakeholders van Surplus geen vrienden heeft gemaakt en dat hem dat nu in combinatie met de vondst van een hennepkwekerij in combinatie met een vermeend arbeidsconflict er voor heeft gezorgd dat zijn contract niet wordt verlengd.' Gabriëls bevestigt dat hij met de term stakeholders de gemeente of individuen bij de gemeente bedoelt.  

De beschuldigde partij, de gemeente, ontkent dat er spelletjes gespeeld worden. Wethouder Marian Witte: ,,De gemeente Oosterhout houdt zich niet bezig met het aannamebeleid van Surplus. Dat is onze taak helemaal niet en wij hebben daarin geen agenda. Het is aan Surplus om de juiste beheerder aan te stellen, zodat zij de opdracht voor Oostquartier goed kunnen uitvoeren. Ik begrijp dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen werkgever en werknemer. Details daarvan behoren tot de privacy van de werknemer. Dat de werkgever die nooit naar buiten zal brengen is begrijpelijk.”