Volledig scherm
In Mali zijn de laatste twee Apache gevechtshelikopters ingeladen van de VN-missie Minusma. In januari zijn de eerste twee gebracht. In het grote transportvliegtuig C-17 passen twee ontmantelde Apaches. © Koninklijke Luchtmacht

Laatste apaches uit Mali weer terug op vliegbasis Gilze-Rijen

Oosterhout geheime landing Apaches op Gilze-RijenRIJEN - In alle vroegte is dinsdagochtend op vliegbasis Gilze-Rijen een vrachtvliegtuig geland met daarin de laatste twee Apaches uit Mali. De bijdrage aan VN-missie Minusma is voor de vier Nederlandse gevechtshelikopters daarmee na 2,5 jaar geëindigd. Duitse NH-90 heli’s hebben de taak overgenomen. 290 militairen blijven tot eind dit jaar in Mali.

Een groot transportvliegtuig C-17 Globemaster landde om 6.40 uur in het diepste geheim op thuisbasis Gilze-Rijen. Op 6 januari kwamen de eerste twee Apaches terug. Zij werden naar vliegbasis Woensdrecht gebracht omdat ze aan hun maximale aantal vlieguren zaten en aan een ‘grote beurt’ toe zijn. Daarbij worden de heli's helemaal uit elkaar gehaald en van zand ontdaan, een klus van 25 weken.

Controle
Deze grote controle en modernisering ondergaan de dinsdag in Gilze-Rijen gelande helikopters later ook, als ze aan hun maximum aantal vlieguren zitten.

,,Wel krijgen ze een post-desert inspectie. Dat is nodig omdat ze vol woestijnzand zitten ’’, zegt woordvoerster majoor Inge van Megen van de vliegbasis. ,,Na het verwijderen van het zand worden ze eerst voor vliegoefeningen ingezet.’’

Inlichtingen
De Nederlandse gevechtshelikopters escorteerden Nederlandse eenheden op de grond, traden dreigend op en leverden vuursteun. Ook verzamelden ze inlichtingen met behulp van geavanceerde sensoren. Drie Chinook transporthelikopters komen in maart terug, net als de rest van het materieel.

De deels ontmantelde helikopters worden woensdag ontladen. In de loop van de middag vliegt de C-17 weer terug naar de vaste basis in Hongarije.

Volledig scherm
Aankomst C-17 uit Mali op vliegbasis Gilze Rijen vanochtend 06.40u. © Foto: Wensley Monk