Volledig scherm
© Imkervereniging West-Betuwe

Kweker uit Molenschot mogelijk schuldig aan dood 1,8 miljoen bijen: 'Ik wist dat dit verboden was'

MOLENSCHOT - Een kweker uit Molenschot wordt verdacht van het gebruik van een illegaal gewasbeschermingsmiddel, waardoor mogelijk bijna twee miljoen bijen gedood zijn.

Frans van Gils, een van de zeven gedupeerde imkers, spreekt van ‘een ramp voor de hele voedselketen.’
De verdachte kweker is Johan Tielemans, groothandel in bloemen en planten. Tielemans bekent: „Ik ben stom geweest.” Hij kocht het gif in België, zegt hij, en hij had het al jaren in huis. Hij zette het middel, dat de stof fipronil bevatte, in tegen spint, een infectie van mijten op zijn laurierplanten. Fipronil mag niet gebruikt worden bij sierplanten.
Tielemans: „Ik wist dat het verboden was, maar wist niét dat bijen ook op laurier afkomen.” Tielemans was voorheen kweker van aardbeien, maar schakelde om naar planten en bloemen.
Volgens Frans van Gils, imker uit Bavel, verloren zeven imkers in de omgeving van Bavel en Molenschot 36 van hun 42 bijenvolken. Een volk telt ongeveer 50.000 bijen. „Binnen twee dagen waren ze allemaal dood.” Lees donderdag in BN DeStem meer over de bijensterfte en een uitgebreide reactie van kweker Johan Tielemans, die vreest voor zijn bedrijf en ook wroeging heeft: 'Dit heb ik nooit gewild.' Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.