kunstwerk Rijen

Berry van der Heijden

Gilze en Rijen 

De Tilburgse kunstenaar Jeroen Doorenweerd is uitgekozen om een groen kunstwerk te maken voor het Anne Frankplein in Rijen.  Dat heeft het college van B en W deze week besloten. Voor de landschapskunst is 25.000 euro beschikbaar.

,,Het gaat om landschapskunst, zegt wethouder Ariane Zwarts. ,,Het hele plein wordt golvend groen. De aanblik vanaf alle kanten dat je het plein kunt benaderen is weer anders. Op een aantal plekken plaatst de kunstenaar met de hand gemaakte bakken, grillige betonnen vormen waarin op de seizoenen afgestemde bomen en planten in komen. Maar ze kunnen ook als bankje dienen.'' Het kunstwerk wordt in het voorjaar uitgevoerd. 

Bij de keuze is niet over een nacht ijs gegaan. Eerst heeft het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) een voorselectie gemaakt. Na een presentatie en verdere selectie via de gemeentelijke Kunstcommissie bleven er twee kunstenaars over die hun idee verder mochten uitwerken. Na beoordeling van het werk van Sannah Belzer en Jeroen Doorenweerd bleek op een bewonersavond waarbij beide kunstenaars hun ontwerp verder hebben toegelicht dat het werk van Jeroen Doorenweerd het meest enthousiast werd ontvangen. 

De Tilburgse kunstenaar maakt werk op het raakvlak van architectuur, landschap en kunst in de openbare ruimte. Doorenweerd heeft in het land vele projecten gerealiseerd. Na de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg deed hij een vervolgopleiding bij het gerenommeerde Ateliers '63 in Haarlem. Zijn docenten waren onder anderen René Daniëls en Marlene Dumas.