Op basis van dit oude werk 'Pontifex Maximus' uit 2014 mag kunstenaar Arnix Wilnoudt geen nieuw werk in de Paulusabdij in Oosterhout tentoonstellen.
Volledig scherm
Op basis van dit oude werk 'Pontifex Maximus' uit 2014 mag kunstenaar Arnix Wilnoudt geen nieuw werk in de Paulusabdij in Oosterhout tentoonstellen. © Arnix Wilnoudt

Kunstpenis zorgt voor spanning tussen nonnen en kunstenaar

OOSTERHOUT - Een boze kunstenaar die vanwege vroegere aanstootgevende kunst niet mag exposeren op de Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek in Oosterhout richt zaterdag, uitgerekend op de officiële openingsdag, uit protest een buitenexpositie in bij de Paulusabdij. 

Het geweigerde nieuwe werk 'Memento Mori' van Arnix Wilnoudt is zaterdafg van 15.00 tot 18.00 uur te zien op de hoek van de Kloosterdreef en de Hoogstraat. Buiten bij de Paulusabdij.
Volledig scherm
Het geweigerde nieuwe werk 'Memento Mori' van Arnix Wilnoudt is zaterdafg van 15.00 tot 18.00 uur te zien op de hoek van de Kloosterdreef en de Hoogstraat. Buiten bij de Paulusabdij. © Arnix Wilnoudt
Quote

"Mijn nieuwe werk mag niet geëxposeerd worden, omdat ik vroeger een paus met een stijve pik heb gemaakt."

Kunstenaar Arnix Wilnoudt

Kunstenaar Arnix Wilnoudt: ,,Mijn nieuwe werk mag niet geëxposeerd worden, omdat ik vroeger een paus met een stijve pik heb gemaakt." De protestexpositie is zaterdag vanaf 15.00 uur te zien op de hoek van de Kloosterdreef en de Hoogstraat bij de Paulusabdij.

Teleurgesteld

Wilnoudt is zwaar teleurgesteld in de stichting Kunst in de Heilige Driehoek. "Ik ben gevraagd door curator Guus van den Hout. Het leek me een grote eer om hier op de Biënnale te exposeren. Van te voren hadden we afspraken gemaakt dat ik rekening zou houden met de religieuze omgeving. Ik heb nieuwe werken gemaakt met gezichten en spiegelende bollen. Totaal niet aanstootgevend", aldus Wilnoudt.

"Maar het blijkt dat zuster Ruth Langemann, de overste van geloofsgemeenschap Chemin-Neuf in de Paulusabdij, mij afwijst op basis van vroegere kunstwerken. En dat terwijl eerst alles koek en ei was. Ik ben vier keer in het klooster geweest om over de nieuwe kunstwerken te praten. De locatie was uitgekozen. Ik heb alles uitgemeten. En ineens wilde ze niet meer." 

Geen toelichting

Volgens zuster Ruth heeft ze de beslissing niet alleen genomen. "De keuze, dat Arnix Wilnoudt niet in onze abdij zal exposeren is in eenheid met de stichting kunst in de Heilige Driehoek en de curator, Guus van den Hout genomen. Volgens mij is mijnheer Wilnoudt maar twee keer in de abdij geweest. Wij zijn dankbaar voor dit experiment van ontmoeting kunst en geloof met de Biënnale en hopen dat het een vruchtbare ervaring en voor de bezoekers en voor de drie kloosters zal zijn", aldus zuster Ruth. Op de vraag waarom Wilnoudt is geschrapt, gaat de zuster niet in.

15.000 euro

De consequenties zijn groot voor Wilnoudt. ,,Ik heb al 15.000 euro uitgegeven om de kunstwerken te maken. En nu blijkt dat de stichting Heilige Driehoek achter de zuster is gaan staan. Ze hebben mijn naam van de website gehaald. Uit persberichten geschrapt. En ze weigeren het geld over te maken dat voor mij bedoeld was. Dat geld heeft de stichting Heilige Driehoek gehad van het Mondriaanfonds en van het Prins Bernhard Cultuurfonds."

Contract

Voorzitter Cock Gorisse van de Biënnale betreurt de actie van Wilnoudt. ,,Dat vind ik heel erg, omdat het gebeurt op basis van onvolledige informatie. Wij hebben geen contract met Wilnoudt. Hij zat bij de gevraagde kunstenaars, maar we zijn niet met hem in zee gegaan."

Vertrouwen

Wilnoudt vindt het echter vreemd dat de Biënnale wel de subsidie op zijn naam houdt. ,,Die is aangevraagd op mijn naam. De cultuurfondsen maken dat geld in goed vertrouwen over. Het is bedoeld om nieuwe kunst te maken. Als je dat geld niet uitgeeft, heb je iets uit te leggen aan het Mondriaanfonds." 

De kunstenaar heeft zijn nieuw gemaakte kunstwerk uitgestald op de hoek van de Kloosterdreef en de Hoogstraat, vlak voor de Paulusabdij. Wilnoudt: ,,Dan kan iedereen het toch zien. Ik maak er geen groot nummer van. Ik ga er gewoon naast staan en geef uitleg aan wie het wil horen." 

Kunstenaar Arnix Wilnoudt bij zijn kunstwerk dat oorspronkelijk voor de Biennale Kunst in de heilige Driehoek in Oosterhout gemaakt is.
Volledig scherm
Kunstenaar Arnix Wilnoudt bij zijn kunstwerk dat oorspronkelijk voor de Biennale Kunst in de heilige Driehoek in Oosterhout gemaakt is. © Joyce van Belkom

Het kunstwerk 'Memento Mori' is vrijdag te zien van 15.00 tot 18.00 uur op de hoek van de Kloosterdreef-Hoogstraat.

Arnix Wilnoudt (59) geboren in Amersfoort, woont in Putten. Wilnoudt exposeert over de hele wereld onder meer op de Biënnale in Venetië. Hij studeerde in de jaren zeventig aan St. Joost in Breda