Volledig scherm
Het wisselkunstwerk op het Raadhuisplein in Rijen werd op 15 maart onthuld. The day destroys the night van de Rijense kunstenaar Adriaan Seelen is een kunstwerk waar je in kunt kijken. Kunstenaars uit de regio tussen Breda en Tilburg kunnen inschrijven De inschrijving voor een nieuw werk begint. © Pix4Profs / Johan Wouters

Kunst in de gemeente roept regiokunstenaars op

RIJEN - Nu het kunstwerk van Rijenaar Adriaan Seelen een half jaar op het Raadhuisplein staat, begint de inschrijving voor nieuwe kunstenaars in het project wisselkunst. Seelen is trots dat zijn beeld is uitgekozen en vindt het ongelofelijk goed én nodig dat de gemeente aandacht besteed aan kunst.

Het beeldhouwwerk The day destroys the night is gemaakt van Franse kalksteen en werd in maart van dit jaar onthuld op de hoek van het Raadhuisplein in Rijen. Seelen was vorig jaar een van de regionale kunstenaars die een beeldontwerp instuurden om kans te maken op plaatsing van het werk voor een jaar en een beloning van  drieduizend euro.  Het werk van Franse kalksteen is een  ‘gebouwvorm’ met ramen op een sokkel. In het midden staat een portret van de kunstenaar in brons.

Inwoners

Kunstenaars kunnen voor eind november een of twee kunstwerken aanmelden. Een jury maakt een voorselectie. Inwoners van de gemeente maken een top drie, waaruit de jury de uiteindelijke keuze bepaalt. Info op de site kunstindegemeente.nl maakt alles duidelijk.  

Genoegdoening

Adriaan Seelen vindt het goed dat de gemeente aandacht heeft voor kunst. ,,Al mijn hele leven, ik ben nu 66 jaar, probeer ik als professioneel kunstenaar een werk ook in mijn gemeente geplaatst te krijgen. Dit voelt wel een beetje als genoegdoening, ook al is het maar voor een jaar.” Seelen geeft aan dat het met name voor beeldhouwers moeilijk is opdrachten te krijgen. Hij geeft ook cursussen waarvoor mensen van Maastricht tot Randstad bereid zijn wekelijks te komen.     

De locatie is wat hem betreft wat ongelukkig omdat het niet in de loop staat. ,,Dit werk is juist bedoeld om er in te kijken.”  Hij hoopt dat de gemeente een waardige opvolger vindt. ,,Nico de Wit uit Tilburg zie ik daartoe wel in staat. Er zijn weinig beeldhouwers die deze grote ruimte aankunnen.”