Volledig scherm
Amercentrale Geertruidenberg. © Sjoerd Marcelissen

Kritiek op vergunning Amercentrale in filmpje: ‘Ik ben me werkelijk kapot geschrokken’

GEERTRUIDENBERG- Meer dan honderdduizend keer is zijn filmpje al bekeken, bijna drieduizend keer is het gedeeld. Het filmpje van politicus Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP) bij de Amercentrale in Geertruidenberg maakt de tongen los. ,,Omdat het de kern van de discussie raakt”, zegt het lid van de Provinciale Staten. 

Afgelopen vrijdag plaatste Vreugdenhil het filmpje op zijn Facebook en Twitter. Daarin is hij kritisch over de vergunning die de provincie afgelopen voorjaar afgaf aan RWE voor de centrale. ,,Ik ben me werkelijk kapot geschrokken.” De Nieuwendijkse politicus kraakt vooral harde noten over de ruimte die de centrale heeft om ammoniak uit te stoten. Dat terwijl de daadwerkelijke uitstoot vaak veel minder is. ,,Hebben wel een duidelijk beeld van de uitstoot in Brabant? Ik wil alle, eerlijke cijfers hebben vóór dat we gaan praten over maatregelen voor andere partijen, zoals de agrarische sector. Dit is het topje van de ijsberg.”

Volgens Vreugdenhil staat alleen al de vergunde ammoniakuitstoot van de Amercentrale gelijk aan de uitstoot van enkele honderden melkveebedrijven. ,,Een boer moet voor het reduceren van een paar honderd kg ammoniak een enorme investering doen. Er wordt met deze vergunning een enorme hypotheek gelegd op de natuur in Brabant; in één klap worden de inspanningen van honderden boeren tenietgedaan.”

‘Wij springen er goed uit‘

Vreugdenhil is inmiddels door RWE voor een gesprek uitgenodigd. ,,Wij willen graag laten zien dat de energiesector de laatste tientallen jaren al enorm veel heeft gedaan om de stikstofuitstoot te verminderen”, zegt RWE-woordvoerder Rob Hageman. ,,Onze bijdrage aan de totale uitstoot is minimaal en niet tegen andere sectoren af te zetten. Wij springen er goed uit.” 

Volgens Hageman is de marge in de vergunning nodig voor de bedrijfscontinuïteit. ,,Ammoniak geeft in de regel geen uitschieters. We verbruiken de ammoniak als we de stikstofoxiden uit de rook wassen. Er komt weinig vrij. Wel staat er een tank die de ammoniak aanvoert. Daarom moeten we rekening houden met enige uitstoot. De verschillende brandstofcombinaties kunnen wel hogere waarden geven die binnen de ruimte van de vergunning moeten blijven. ”

Debat

Provinciebestuurder Rik Grashoff (GroenLinks) wijst op het feit dat de vergunning van RWE strenger is ten opzichte van de eerdere vergunning uit 2011. ,,Er gelden voor de Amercentrale dezelfde regels als voor andere bedrijven. Daarop moet worden getoetst. Schommelingen in feitelijke emissies kunnen groot zijn, afhankelijk van veel factoren.”

In december staat het stikstofmaatregelenpakket op de provinciale agenda. ,,Maar ik overweeg om hierover al aanstaande vrijdag een debat aan te vragen”, zegt Vreugdenhil.