Volledig scherm
Archieffoto ANP © ANP

Kosten jeugdzorg rijzen de pan uit

OOSTERHOUT - De kosten voor jeugdzorg rijzen in Oosterhout de pan uit. Het budget wordt dit jaar met  426.000 euro overschreden. De financiën komen nog verder onder druk te staan, omdat de rijksoverheid de bijlage voor jeugdzorg met tien procent kort.

Jeugdzorg kost dit jaar meer, zo staat te lezen in het financiële overzicht van de gemeente over 2017, onder meer omdat allerlei rekeningen uit voorgaande jaren dit jaar betaald moeten worden. Zoals bijvoorbeeld de  persoonsgebonden budgetten (pgb's) uit 2016. 

Risicoreserve

Wethouder Robin van der Helm (Financiën, Jeugdzorg) wil nog niet ingaan op vragen van BN DeStem, omdat GroenLinks ook vragen gesteld heeft en die moeten eerst beantwoord worden. Eerder deze week lichtte Van der Helm tijdens een persgesprek een tip van de sluier op. ,,De kosten voor Wmo en jeugdzorg gaan eerder omhoog dan naar beneden, terwijl de bijdrage van Den Haag omlaag gaat. Die is straks niet toereikend." Daarom is er ook een risicoreserve van vijf miljoen euro aangelegd, zodat mensen die hulp nodig hebben, die hulp ook krijgen. 

Jeugdzorgtrajecten

De wethouder probeert de stijgende kosten te drukken. Van der Helm: ,,Om duurdere jeugdzorgtrajecten te voorkomen, proberen we veel aan de voorkant te doen, door preventie. Maar de resultaten daarvan zien we niet nu, maar pas over tien jaar." Raadslid Martijn Louwerens (GroenLinks) heeft vragen gesteld over de kostenstijging. Louwerens: ,,Wanneer zag de wethouder aankomen dat de kosten zo gingen stijgen? Hoe groot wordt de overschrijding van het budget en hoe wordt het aangevuld? Is het tekort een reden om het budget naar boven bij te stellen? Wij zijn benieuwd naar de achtergronden, want het gaat om een kwetsbare doelgroep." 

Regeerakkoord

Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober praat de wethouder de raad bij over de jeugdzorg. Hoe het regeerakkoord van het nieuwe kabinet gaat uitpakken voor de jeugdzorg, is nog niet bekend. De rijksoverheid gaat samen met de gemeenten bekijken hoe de transitie vaan de jeugdzorg verder moet worden ondersteund. Den Haag gaat daar 54 miljoen euro aan bijdragen. Hoeveel geld hiervan naar Oosterhout vloeit, is de vraag.

  1. Groningen ligt in Oosterhout. Om precies te zijn, ligt Groningen in de wijk Slotjes-Midden
    PREMIUM
    column

    Groningen ligt in Oosterhout. Om precies te zijn, ligt Groningen in de wijk Slotjes-Midden

    Groningen ligt in Oosterhout. Om precies te zijn, ligt Groningen in de wijk Slotjes-Midden. Zijn er in Slotjes-Midden aardgasboringen? Zitten er scheuren in de huizen? Komt in die Oosterhoutse wijk ook de hele bevolking in opstand? Gaan ze boos en verontwaardigd bij Pauw zitten om politiek Den Haag onder uit de zak te geven? Nee, daar is geen sprake van. Zelfs niet dit weekend, als het met die verschrikkelijk koude noordoostenwind toch wel wat 'Gronings' aanvoelt in Oosterhout.