Volledig scherm
Archieffoto ANP © ANP

Kosten jeugdzorg rijzen de pan uit

OOSTERHOUT - De kosten voor jeugdzorg rijzen in Oosterhout de pan uit. Het budget wordt dit jaar met  426.000 euro overschreden. De financiën komen nog verder onder druk te staan, omdat de rijksoverheid de bijlage voor jeugdzorg met tien procent kort.

Jeugdzorg kost dit jaar meer, zo staat te lezen in het financiële overzicht van de gemeente over 2017, onder meer omdat allerlei rekeningen uit voorgaande jaren dit jaar betaald moeten worden. Zoals bijvoorbeeld de  persoonsgebonden budgetten (pgb's) uit 2016. 

Risicoreserve

Wethouder Robin van der Helm (Financiën, Jeugdzorg) wil nog niet ingaan op vragen van BN DeStem, omdat GroenLinks ook vragen gesteld heeft en die moeten eerst beantwoord worden. Eerder deze week lichtte Van der Helm tijdens een persgesprek een tip van de sluier op. ,,De kosten voor Wmo en jeugdzorg gaan eerder omhoog dan naar beneden, terwijl de bijdrage van Den Haag omlaag gaat. Die is straks niet toereikend." Daarom is er ook een risicoreserve van vijf miljoen euro aangelegd, zodat mensen die hulp nodig hebben, die hulp ook krijgen. 

Jeugdzorgtrajecten

De wethouder probeert de stijgende kosten te drukken. Van der Helm: ,,Om duurdere jeugdzorgtrajecten te voorkomen, proberen we veel aan de voorkant te doen, door preventie. Maar de resultaten daarvan zien we niet nu, maar pas over tien jaar." Raadslid Martijn Louwerens (GroenLinks) heeft vragen gesteld over de kostenstijging. Louwerens: ,,Wanneer zag de wethouder aankomen dat de kosten zo gingen stijgen? Hoe groot wordt de overschrijding van het budget en hoe wordt het aangevuld? Is het tekort een reden om het budget naar boven bij te stellen? Wij zijn benieuwd naar de achtergronden, want het gaat om een kwetsbare doelgroep." 

Regeerakkoord

Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober praat de wethouder de raad bij over de jeugdzorg. Hoe het regeerakkoord van het nieuwe kabinet gaat uitpakken voor de jeugdzorg, is nog niet bekend. De rijksoverheid gaat samen met de gemeenten bekijken hoe de transitie vaan de jeugdzorg verder moet worden ondersteund. Den Haag gaat daar 54 miljoen euro aan bijdragen. Hoeveel geld hiervan naar Oosterhout vloeit, is de vraag.

  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.