Koreman stopt met Koningsloop Raamsdonksveer

RAAMSDONKSVEER  De Koningsloop in Raamsdonksveer gaat volgend jaar niet door. Het kost te veel negatieve energie om dit evenement nog voor de lol neer te kunnen zetten. Dat zegt organisator Björn Koreman. Na vruchteloze en moeizame gesprekken bij de gemeente gooit de wedstrijdloper de handdoek in de ring. Een zesde editie, volgend jaar op 26 april, komt er niet meer.

,,Ik heb dit jaar niet het gevoel gehad dat de gemeente ons voor honderd procent steunde om er een succes van te maken”, zegt een teleurgestelde Koreman. De reden is volgens Koreman de introductie van het evenement Feestpaleis vorig jaar, op de parkeerplaats van de sportvelden. ,,We zitten elkaar als evenementen in de weg", verklaart Koreman.

Auto's

Volledig scherm
Björn Koreman na het winnen van zijn derde Koningsloop. © Wouter Schelvis

Het muziekevenement onder leiding van dj Willem de Wijs doorkruist de Koningsloop. Letterlijk. ,,De auto's reden op ons parcours”, vertelt Koreman over wat er vorig jaar misging. ,,Het is een welles-nietesspelletje geworden wiens schuld dat was. Van ons of van de gemeente. Alles zou worden afgezet en bij de voetbal zouden extra dranghekken worden geplaatst. Ondanks die maatregelen zijn er auto's tussendoor geglipt. En er zijn bezoekers van het Feestpaleis die hadden ingedronken onder de hekken doorgekropen. Ik heb daar zelf niks van meegekregen.”

Hoe dan ook, voor de gemeente waren deze incidenten reden om Koreman en het Oranjecomité in een vroeger stadium voor een gesprek over de Koningsloop uit te nodigen. Koreman: ,,Normaal kom ik pas in november naar het gemeentehuis, maar ik kreeg een mail dat ik op moest schieten want aan het Feestpaleis was al een vergunning vergeven. Vervolgens waren de gesprekken zo vermoeiend en kostten zoveel energie dat ik denk. ..voor drie uurtje plezier is dit het mij niet waard. Ze hadden ook kunnen zeggen dat het Feestpaleis naar het Dongemond College had kunnen uitwijken... maar goed, ik verwijt Willem de Wijs helemaal niks. Het is een fantastisch evenement. En het is het mij niet waard om ruzie met hem te krijgen. “

Quote

Feestpa­leis en Ko­ningsloop zaten elkaar in de weg

Björn Koreman, organisator Koningsloop

Vrijdag zijn Koreman en het Oranjecomité uitgenodigd op het gemeentehuis voor een gesprek met de buurtsportcoach. Maar Koreman heeft het besluit voor de Koningsloop al genomen. ,, Heel jammer en triest. Het enige wat ik wilde was het hardlopen op de kaart zetten, en dat is me vijf jaar lang gelukt. Vorig jaar hadden we bijna 300 deelnemers. Een record!” 

Op het gemeentehuis waren de juiste personen niet voor commentaar bereikbaar.