OOSTERHOUT - Het voormalige café de Kloek aan de Leijsenhoek ligt er troosteloos bij.
Volledig scherm
OOSTERHOUT - Het voormalige café de Kloek aan de Leijsenhoek ligt er troosteloos bij. © Rob Musters

Kloek en gemeente sluiten vrede

OOSTERHOUT - De kou is uit de lucht tussen de Kloek en de gemeente Oosterhout. De nieuwe eigenaren van het café op de Leijsenhoek hebben vorige week een gesprek gehad met burgemeester Mark Buijs. ,,Dat is goed verlopen. We zijn weer on speaking terms", zegt een van de eigenaren Guido Mols. 

Quote

Er is overleg geweest om eventuele spanningen uit de lucht te halen.”

Gemeentewoordvoerder Oosterhout.

De gemeente bevestigt dat. ,,Er is overleg geweest. Insteek van het gesprek was om partijen nader tot elkaar te brengen en eventuele spanningen uit de lucht te halen. Volgens de burgemeester is het een goed gesprek geweest”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Verbouwing stilgelegd

De gemeente legde de verbouwing van het gemeentelijk monument in september stil, omdat de verbouwing zonder vergunningen werd uitgevoerd. ‘Een vergunning is niet altijd nodig en we wisten niet dat het een monument was', zo verweerden de eigenaren zich eerder. 

Externe commissie adviseert over restauratie

Zowel de gemeente als de Omgevingsdienst deelden forse boetes uit, samen 20.000 euro. De partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar. Nu de vrede is gesticht, gaan de verbouwing en het herstel van het pand het vergunningenproces in. De aanvraag en een noodzakelijke bouwhistorische verkenning zijn inmiddels aangeleverd. Een externe commissie adviseert de gemeente bij monumenten over de restauratie. ,,Jammer genoeg duurt dat allemaal erg lang", aldus Mols.

Wind en regen

Voor wat betreft de bescherming van het pand tegen regen en wind zijn eigenaar en gemeente hierover in gesprek om te bezien hoe dit opgepakt kan worden.