De brug tussen Raamsdonksveer en Geertruidenberg.
Volledig scherm
De brug tussen Raamsdonksveer en Geertruidenberg. © Sjoerd Marcelissen

Klimmende jongeren op oude spoorbrug in Geertruidenberg: 'Levensgevaarlijk'

GEERTRUIDENBERG - Acrobatisch is het zeker. Je zou zelfs van een mini-circus kunnen spreken. "Maar het is levensgevaarlijk", zegt Ad van Steijn, inwoner van Geertruidenberg. Hij filmde vanaf zijn woning de 'voorstelling' die jongeren regelmatig geven op de oude spoorbrug tussen de vestingstad en Raamsdonksveer. 

Tussen al het ijzerwerk en hangend boven het water klauteren de lenige tieners heel wat af. "Elk weekend zit ik ernaar te kijken, maar ik ga niet wachten tot een van hen er eens afvalt. Er zou er maar eens eentje uitschieten en in het water terechtkomen of tussen het ijzerwerk in belanden. En vervolgens belanden ze in een rolstoel. Moet ik daarop gaan wachten? Echt niet."

Selfie
Daarom plaatste Van Steijn het filmpje plus wat foto's op Facebook. "Als je niet aan de bel trekt, gebeurt er niets." Zowel de oude spoorbrug als de verkeersbrug wordt gebruikt door de jongeren, die vlot en handig gebruikmaken van buizen en ijzer. Een van de tieners maakt zelfs een selfie, terwijl hij ogenschijnlijk op zijn gemak op een buis zit die meters boven het water uitkomt. "De jongeren zien het gevaar niet, maar ik wel. Er hoeft maar iets mis te gaan..."

Gevaar
De gemeente Geertruidenberg neemt de melding van Van Steijn serieus. "De toegang naar de oude spoorbrug is afgebakend met hekken. Daarnaast staat er een bord met verboden toegang. Ook wordt de oude spoorbrug meegenomen in de routes van de jongerenwerker en de wijkagenten. Zodra zij constateren dat de brug wordt beklommen, worden jongeren hierop aangesproken. Via de jongerenwerker proberen we ook te achterhalen wie de jongeren zijn zodat we contact op kunnen nemen met de ouders. Gezien het gevaar van de situatie, willen we iedereen oproepen om direct de politie te bellen wanneer dit geconstateerd wordt."